Warme Winteravond: Nationaal Park Brabantse Wouden

Deze informatie is niet meer actueel!
Tussen Brussel, Leuven, Waver en Halle is een nieuw Nationaal Park geboren. Sinds 13 oktober 2023 vormen het Hallerbos, Zoniënwoud, Dijlevallei, Voervallei, Heverleebos, Meerdaalwoud en ook Bertembos het Nationaal Park Brabantse Wouden . Waarom een Nationaal Park? Het oppervlak aan natuur neemt af door diverse claims die op de open ruimte gelegd worden. De kwaliteit van natuur die ...

Wanneer

  • 11 januari ’24 (do)
    van 20.00 u tot 22.30 u

Waar

naam
Oud station Bertem
adres
Tervuursesteenweg 1783060 Bertem

Info

Tussen Brussel, Leuven, Waver en Halle is een nieuw Nationaal Park geboren. Sinds 13 oktober 2023 vormen het Hallerbos, Zoniënwoud, Dijlevallei, Voervallei, Heverleebos, Meerdaalwoud en ook Bertembos het Nationaal Park Brabantse Wouden.

Waarom een Nationaal Park?

Het oppervlak aan natuur neemt af door diverse claims die op de open ruimte gelegd worden. De kwaliteit van natuur die behouden is, staat onder zware druk. Het wordt steeds duidelijker dat natuur niet alleen versterkt dient te worden binnen natuurgebieden, maar ook daarbuiten. Hoe kan dit aangepakt worden?

We hebben het antwoord in onze omgeving!

Natuurpunt Bertem is zeer verheugd dat Bertem één van de 12 gemeenten is, die deel uitmaken van dit Nationaal Park. Ook Natuurpunt Bertem is via Natuurpunt Oost Brabant participerend lid.

Voor de eerste keer wordt binnen Vlaams Brabant een globaal plan ontwikkeld van die omvang en met zo'n integrale kijk op gebiedsbescherming en -versterking. Het plan bevat zowel een uitgetekend toekomstbeeld op lange termijn, als een concreet actieplan op korte termijn, in een gebalanceerde verhouding.

Vorig jaar organiseerde Natuurpunt Bertem reeds een Warme Winteravond rond dit thema. Toen was het nog een project in wording, vandaag een ambitie in uitvoering! We zijn benieuwd hoe dit wordt aangepakt en wat de antwoorden zijn op volgende vragen:

  • Wat is het verschil met buitenlandse Nationale Parken en de Brabantse Wouden?
  • Hoe kunnen in een dicht bevolkt gebied de waarden van natuur en andere gebruikswaarden duurzaam samen gaan?
  • Welke nieuwe samenwerking tussen natuur en toekomstig gebruik door de mens, zijn er mogelijk?
  • Wat is de impact voor Bertem en wat verandert er voor de bewoners?
  • Hoe kunnen de bewoners participeren en mee de identiteit bepalen?

Jan Horemans en Bart Vercoutere van de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud en betrokkenen van het eerste uur bij het Nationaal Park zullen met veel enthousiasme tekst en uitleg geven over dit ambitieuze project.  

Alle activiteiten
foto: Warme Winteravond: Nationaal Park Brabantse Wouden

Categorie

Organisatie

naam
Natuurpunt Bertem
tel.
015 29 72 20
website
www.natuurpunt.be
e-mail
bertem@natuurpunt.be

Meld een activiteit

Organiseert u in Bertem iets waarop iedereen welkom is? Voer uw activiteit dan in via dit formulier.

Deel deze pagina