naar top

Goed voorbereid op reis

Als u deze zomer naar het buitenland wilt, controleert u best eerst welke veiligheidsvoorwaarden er gelden. Vergeet ook niet om tijdig een Kids-ID of paspoort aan te vragen, zodat u over de juiste en geldige documenten beschikt als u vertrekt.

Op 15 juni gingen de grenzen van België opnieuw open voor reizen naar en vanuit de Europese Unie, met inbegrip van het Verenigd Koninkrijk en de vier andere Schengenlanden (Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen). Elk land beslist echter zelf of het zijn grenzen al dan niet opent. Om de situatie in het land van bestemming te kennen, raadpleegt u best op voorhand de website van Buitenlandse Zaken (klik op ‘reisadvies per land’) of ga naar https://reopen.europa.eu, de website van de Europese Commissie waar u alle info over de opening van grenzen, reisbeperkingen en maatregelen per lidstaat terugvindt.

De voorwaarden voor reizen buiten Europa zijn nog niet vastgesteld. De meest actuele informatie vindt u altijd op de website van Buitenlandse Zaken

De Kids-ID

De Kids-ID is het elektronische identiteitsdocument voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar. De Kids-ID is niet verplicht en moet u zelf voor uw kinderen aanvragen bij het lokaal bestuur. Met een Kids-ID kunnen kinderen jonger dan 12 jaar ook reizen binnen de Europese Unie en enkele andere landen. In sommige landen moet het kind begeleid worden door een ouder of voogd of beschikken over een ouderlijke toestemming. Meer info: www.diplomatie.belgium.be/nl.

De levertijd van een Kids-ID bedraagt 3 tot 4 weken en kost 6,40 euro. Vraag de kaart dus op tijd aan, want de spoedprocedure is veel duurder: 88,90 euro. Bij een zeer dringende spoedprocedure kan de Kids-ID eventueel de dag na de aanvraag afgehaald worden bij de federale overheid, Park Atrium, Koloniënstraat 11, 1000 Brussel. De kostprijs bedraagt dan 120,10 euro.

Verschillende landen eisen dat de kaart nog minstens 6 maanden geldig is op het moment dat u het land binnenkomt. Als de kaart een kortere geldigheidsduur heeft, moet u de kaart tijdig vernieuwen.

U kan de Kids-ID aanvragen als u het ouderlijk gezag over het kind heeft. Maak dan een afspraak met onthaal@bertem.be of tel. 016 49 99 99 en kom samen met het kind naar het gemeentehuis. Neem ook een pasfoto met heldere effen achtergrond van het kind mee.

Het paspoort

Met een Belgisch paspoort bewijst u uw identiteit in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) en een Kids-ID niet volstaan. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig.

Met een paspoort kan u naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa. Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over uw identiteit en nationaliteit, uw handtekening en foto bevat het ook uw vingerafdrukken.

Het paspoort is 7 jaar geldig voor volwassenen en 5 jaar voor minderjarigen. U doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen. Om ze aan te vragen, maakt u een afspraak via onthaal@bertem.be of tel. 016 49 99 99.

Gepubliceerd op woensdag 17 juni 2020
Nieuwsoverzicht