naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Opgepast voor valse telefoontjes en e-mails van Microsoft!

De politie waarschuwt voor criminelen die in naam van Microsoft valse e-mails versturen of via de telefoon zogezegd computerproblemen willen verhelpen. Haak gewoon in. Dit zijn oplichters die geld willen ontfutselen. Eventueel noteert u het telefoonnummer.

Valse telefoontjes

Het is al jaren een wereldwijd probleem, maar er zijn nog altijd mensen die veel geld verliezen aan deze oplichtingspoging. De politie Voer en Dijle krijgt de laatste tijd opnieuw verschillende meldingen binnen van inwoners die lastig gevallen worden door criminelen die zich voordoen als medewerkers van de Microsoft-helpdesk. Er belt u dan een Engelssprekende 'Microsoftmedewerker' die zogenaamd computerproblemen wil verhelpen. De beller vraagt het slachtoffer om toegang tot zijn of haar computer en probeert vervolgens geld te ontfutselen, bijvoorbeeld via online bankieren.

Microsoft zal nooit uit zichzelf contact opzoeken met klanten. Wie computerproblemen heeft, kan alleen een verzoek indienen via de website van het bedrijf of door zelf de helpdesk te bellen. De politie adviseert mensen die zo'n telefoontje krijgen direct de verbinding te verbreken.

Eventueel kan u het telefoonnummer van uw display aflezen en doorspelen via e-mail naar pz.vodi.wijk.bertem@police.belgium.eu 

Valse e-mails

Daarnaast worden ook veel valse e-mails verstuurd. Vaak kan u deze berichten al met het blote oog herkennen door het taalgebruik, een oud logo, rare aanspreking, bijlagen die dringend geopend moeten worden...

Maar phishing is steeds moeilijker te herkennen, het ziet er altijd echter uit. Controleer daarom - zonder op de links in de e-mail te klikken - waar de snelkoppelingen in de e-mail naar verwijzen. Als die naar de gekende website verwijzen, is de e-mail echt. Als ze naar een onbekende website verwijzen, is het phising. Beantwoord de mail dan niet, stuur ze door naar verdacht@safeonweb.be en verwijder ze zo snel mogelijk, ook uit uw prullenbak. Twijfelt u? Surf naar de oorspronkelijke website of bel met de instantie. Gebruik dan wel het officiële telefoonnummer en geen nummers die in de verdachte e-mail staan.  

Heeft u toch gegevens doorgegeven?

  • Gaat het om een wachtwoord dat u ook op andere plaatsen gebruikt? Wijzig dit wachtwoord dan onmiddellijk.
  • Gaat het om bankkaartgegevens? Bel onmiddellijk naar Cardstop (070 344 344) om uw kaart te blokkeren.
  • Klacht indienen kan bij de lokale politie of via de website https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/

Controleer of de verbinding met een website beveiligd is

In de adresbalk van een website kan u zien of de verbinding met een website beveiligd is. Staat er voor de url een slotje en begint het adres met https:// dan weet u dat de site beveiligd is. U kan op het symbool (zoals het slotje) links van het webadres klikken voor meer informatie over de beveiliging van de website.

Gepubliceerd op donderdag 19 september 2019
Nieuwsoverzicht
Politielogo

Openingsuren & contact

Wijkbureel Bertem politiezone Voer en Dijle

adres
Tervuursesteenweg 1783060 Bertem
Tel. tel.
016 55 12 30
e-mail
Pz.vodi.wijk.bertem@police.belgium.eu

Interventieploegen politiezone Voer en Dijle

adres
Oude Nethensebaan 153051 Oud-Heverlee

Centraal onthaal politiezone Voer en Dijle

adres
Markt 73080 Tervuren
Tel. tel.
016 55 13 55
e-mail
Pz.vodi.onthaal@police.belgium.eu

Lees meer artikels over

Deel deze pagina