naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Asbest: wat kan ik doen?

Een antwoord geven op vragen als wanneer mag ik asbest zelf verwijderen of wanneer moet ik professionele hulp inroepen is niet zo eenvoudig.

De belangrijkste regel luidt als volgt: gaat het om asbest in hechtgebonden vorm en kunt u de materialen verwijderen zonder ze te breken? Dan mag u dat zelf doen.

Maar op deze regel zijn ook heel wat uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer de materialen zich in slechte staat bevinden. Of wanneer ze al barsten of breuken vertonen.

Hieronder geven we u alvast de algemene principes mee.

Zogenoemde hechtgebonden toepassingen in goede staat mag u als particulier zelf verwijderen. Neem wel zeker de volgende voorzorgsmaatregelen in acht:

  • Smeer de te verwijderen materialen in met een fixeermiddel
  • Gebruik een stofmasker van het type FFP3 en zorg dat het goed aansluit.
  • Draag een wegwerpoverall en wegwerphandschoenen. Doe die nadien buiten uit. Spoel ook je schoenen buiten af.
  • Vermijd het vrijkomen van vezels door het materiaal te bevochtigen.
  • Demonteer asbestelementen één voor één met de hand. Probeer ze niet te breken.
  • Maak gebruik van handwerktuigen (schroevendraaier, klauwhamer). Gebruik in geen geval snel draaiende machines zoals een slijpschijf of boormachine!
  • Gooi asbesthoudende materialen niet naar beneden, maar breng ze voorzichtig naar de begane grond.
  • Verpak en laad het materiaal in speciale asbestzakken of containers met big bag, voorzien van een asbestetiket. Deponeer ook uw gebruikte beschermkledij in deze zak of container.

Typische voorbeelden van hechtgebonden asbest zijn golfplaten of leien. Om deze te verwijderen kunt u ook een beroep doen op een aannemer. Maar kies dan wel voor een aannemer waarvan de werknemers beschikken over het jaarlijkse opleidingsattest ‘eenvoudige handelingen’.

Een andere optie is dat u het hechtgebonden asbesthoudend materiaal in goede staat gewoon laat zitten. Dat kan zolang u geen werken plant waarbij het kan worden beschadigd.

Opgelet! Gaat het om losgebonden asbest? Bijvoorbeeld asbesthoudende isolatie rond leidingen, of gespoten asbesthoudende isolatie? Dan moet u altijd een beroep doen op een erkend asbest verwijderend bedrijf. Wanneer u dit soort materiaal verwijdert, komen er namelijk altijd asbestvezels vrij.

Een bijbehorend informatiebrochure kunt u afhalen aan de balie van de dienst Omgeving.

Meer info vindt u hier.

 

Gepubliceerd op woensdag 05 december 2018
Nieuwsoverzicht
wees alert

Openingsuren & contact

Omgeving

Tel. tel.
016 49 97 83
Fax fax
016 49 07 25
e-mail
omgeving@bertem.be

Recyclagepark

adres
Baanakkerweg3060 Bertem
Tel. tel.
0800 97 097

Inname openbaar domein

Tel. tel.
016 99 97 77
e-mail
innameopenbaardomein@bertem.be