naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

LAB Zuid-Dijleland: Leuk - Anders - Bewust

Bezoek het windmolenpark in Gingelom. Volg een workshop over het wondermiddel, honing. Krijg allerlei tips om te 'ontspullen'. Doe ideeën op om minder vlees te eten. Of maak eens een bijenwasdoek. Deze activiteiten van Altijd Geslaagd. Zuid-Dijleland brengen u op duurzame ideeën voor nu en later.

Altijd Geslaagd. Zuid-Dijleland is een samenwerking tussen de gemeenten Bertem, Herent, Huldenberg, Kortenberg en Tervuren, ons Lokaal Dienstencentrum (LDC) en Vormingplus Oost-Brabant.

Met LAB Zuid-Dijleland brengen we u op duurzame ideeën tijdens toffe workshops, een interactieve avond en een interessante uitstap. Telkens sluiten we af met een LAB-café waar we bij een knabbel en babbel kunnen napraten en opborrelende ideeën uitwisselen. Aarzel niet: schrijf u in voor één of meer activiteiten, dan gaan we samen van start.

Bezoek aan het windmolenpark in Gingelom

Tijdens deze korte uitstap leert u een moderne windturbine van dichtbij kennen. U krijgt ter plaatse inzicht in de werking van deze gigantische molens. De molen zelf is niet toegankelijk, maar een deskundige wijst u alle details aan waar windenergie wordt omgezet in elektriciteit. Hoeveel wekt zo'n turbine op? Hoe past de turbine zich aan aan de wind? En hoe wordt de stroom getransporteerd tot bij de verbruikers? Daarnaast zoomen we in op de maatschappelijke voor- en nadelen van windenergie en het samenspel van overheden en de energiesector om dergelijke investeringen te realiseren.

Schrijf in via www.lab2019.be, u betaalt 16 euro voor een bezoek aan het windmolenpark, deelname aan het LAB-café met traktatie inbegrepen.

Afspraak op maandag 22 april om 13 uur op de carpoolparking van Bertem (E 40, afrit 22).

Honing: Het wondermiddel

Honing... de zoete smaak kennen we allemaal. Honingzalf, een honingmasker, een honingscrub of een ontsmettende honingcrème zijn misschien helemaal nieuw. Wist u dat in het Oude Egypte honing als medicijn gebruikt werd? Tijdens een virtueel imkerbezoek verklapt An Schellekens (herboriste) u een heleboel weetjes over dit wondermiddel uit de natuur. Nadien volgt het testen en proeven en gaat u zelf aan de slag. U keert terug naar huis met uw eigen kruidenhoning en een verzorgend product.

De workshop vindt plaats op donderdag 25 april van 14 tot 17 uur in het LDC ’t Pijlijser, R. Borremansstraat 2 in Huldenberg.

U betaalt 29 euro en schrijft in via www.lab2019.be.

Opruimen maakt gelukkig

'Ontspullen' lijkt een trend, maar er zit meer achter. Met minimaliseren gaat u zelfs nog verder dan het materiële. Het is een proces van zelfbewustwording. Door al het overbodige uit uw leven te schrappen, worden uw doelen en prioriteiten duidelijker. U creëert tijd én ruimte voor wat voor u écht belangrijk is. De tijd die u in de plaats krijgt, kan u besteden aan leuke ervaringen met vrienden, kinderen, familie… Resultaat: een huis en een leven met meer rust, minder afleiding, minder opruim, meer en sneller terugvinden. Annelies Mentink zet u met deze interactieve lezing op weg.

De lezing vindt plaats op 25 april van 19.30 tot 22 uur in CC De Warandepoort, Markt 7A bus 2, Tervuren. Schrijf in via www.lab2019.be, u betaalt 15 euro.

Meer ideeën voor minder vlees

Minder vlees eten is gezond én goed voor het milieu. Wilt u vaker vegetarisch eten en zoekt u inspiratie én informatie? Hoe krijgt u uw gezin mee in het verhaal? Hoe behoudt u een volwaardig en gezond voedingspatroon met volwaardige vleesvervangers? Hoe gaat u creatief om met nieuwe producten en dagelijkse kost? We wisselen tips uit, producten worden getoond en proevertjes aangeboden. U krijgt ook enkele recepten mee zodat u thuis meteen aan de slag kan!

Neem deel op dinsdag 30 april tussen 19.30 en 22.30 uur in OC De Zolder, Kwerpsebaan 251, Erps-Kwerps. U betaalt 19 euro, proevertjes inbegrepen. Schrijf in via www.lab2019.be

Maak zelf uw eigen bijenwasdoek

Een duurzaam alternatief voor plasticfolie en zilverpapier? Met een bijenwasdoek kan u op een veilige manier voedsel bewaren en potten afdekken. Het is ook prima bruikbaar om boterhammen en fruit mee te nemen naar school of werk. Mimi van BeeFriendly ontwikkelde haar eigen techniek en voorziet voor iedereen leuke katoenen stofjes waarmee u drie wasdoeken maakt. Tijdens de workshop vertelt ze honderduit over de wondere wereld van de bijen.

De workshop vindt plaats op woensdag 8 mei tussen 19.30 en 22.30 uur in LDC d'Ontmoeting, Mechelsesteenweg 485 in Herent.

Schrijf in via www.lab2019.be. Deelname aan de workshop kost 35 euro, het materiaal voor 3 bijenwasdoeken t.w.v. 15 euro inbegrepen. Meebrengen: twee badhanddoeken, eventueel ook een oud strijkijzer.

Alle info op www.lab2019.be 

Gepubliceerd op dinsdag 02 april 2019
Nieuwsoverzicht