naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Behaag je tuin met streekeigen planten

De Regionale Landschappen van Vlaams-Brabant organiseren een samenaankoop '(fruit)bomen, hagen, heggen en houtkanten' van 1 september tot 31 oktober 2019.

De regionale landschappen van Vlaams-Brabant garanderen u kwalitatief streekeigen plantgoed aan een goede prijs. 

Aanbod?

Gemengde pakketten voor hagen, heggen, houtkanten en bosranden

U kunt kiezen uit gemengde pakketten van telkens 30 planten: een doornloze haag, doornige haag, bloesemheg, bijenheg, houtkanten voor verschillende bodems, een bosrandpakket of een vogelbosje. De gemengde pakketten zijn samengesteld met streekeigen soorten die van nature voorkomen in de regio en er goed gedijen. Ze zijn aangepast aan ons klimaat, waardoor ze minder gevoelig zijn voor ziektes en plagen. Met een gemengde haag trekt u meer diersoorten aan en vergroot u de natuurwaarde van uw tuin.

Hoogstamfruitbomen

Heimwee naar de smaak van een Jefkespeer of Brabanderskersen? In het aanbod vindt u tientallen oude variëteiten die zeer lekker smaken:  appel, peer, kers, kriek, pruim, okkernoot, kweepeer, mispel en moerbei.

Loofbomen en knotwilgen

Een zomereik, winterlinde, boskers of zwarte els zullen prachtig staan in uw tuin. De hoogstammige veldesdoorn is geschikt voor een kleinere tuin en een zegen voor de bijen. Wilgenpoten zijn ideaal voor een nattere bodem.

Wilgenhut

Met bundels wilgentakken bouwt u een levende, groene speelhut of een schaduwrijk plekje. Een handleiding vertelt u stap voor stap hoe u hiervoor te werk gaat.

Nieuw in 2019: paardenheg

Het paardenheg is een mix van eenstijlige meidoorn, hazelaar, rode kornoelje, haagbeuk, en veldesdoorn.  Een paardenpakket bevat 30 plantjes voor een of meer rijen met 3 planten per meter. 

Dit pakket vormt een ideale natuurlijke afsluiting voor uw paardenweide.

Hoe bestellen

Alle informatie over de pakketten en boomsoorten vindt u vanaf 1 augustus op www.behaagjetuin.be en kunt u uitsluitend online bestellen tussen 1 september en 31 oktober.
Het bestelde plantgoed haalt u af op zaterdag 7 december 2019 aan de gemeentelijke loods, Tervuursesteenweg 124 te 3060 Bertem.
Wenst u ondersteuning en advies? Met concrete vragen over uw bestelling en de aanplanting in uw tuin kunt u contact opnemen met uw regionaal landschap.

Win een Bertem Bomendorp T-shirt

Er zijn verschillende manieren om iets tegen de klimaatopwarming te doen. De wagen een keertje meer aan de kant laten staan, bijvoorbeeld. Maar de natuur kan ons ook een handje helpen. Bomen en struiken halen CO2 uit de lucht en geven in ruil waardevolle zuurstof. Plant bomen of struiken en haal zo eenvoudig en goedkoop CO2 uit de atmosfeer. Het leuke is dat uw boom of struik jaar na jaar meer CO2 opneemt. Bomen en struiken bieden zelfs nog heel wat andere voordelen. Ze zuiveren de lucht, want ze halen niet enkel CO2 maar ook fijn stof uit de lucht. Ze bevorderen de biodiversiteit en bieden bescherming tegen hitte, droogte en overstromingen. Het is een goede geluidsbuffer. Ze bevorderen de (geestelijke) gezondheid, zijn mooi en verhogen de waarde van onze woningen. Bovendien bieden ze ons heerlijke vruchten, sappige bessen en voedzame noten.

In Bertem zijn al heel wat bossen en houtkanten, maar er is altijd plaats voor een extra boom of struik. Plant een boom in Bertem en stuur een mail naar Bertem Bomendorp (soswelzijn@yahoo.com). Wie de 250ste, 500ste, 1000ste, 1500ste of 2000ste boom plant, wint een exclusief Bertem Bomendorp T-shirt! Meer info: www.bertembomendorp.be

Gepubliceerd op donderdag 01 augustus 2019
Nieuwsoverzicht
behaag je tuin

Lees meer artikels over

Deel deze pagina