naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Digitale energiemeters

Op 1 juli 2019 startte Fluvius met de uitrol van de digitale energiemeter. Deze elektronische meter zal uw huidige elektriciteits- en gasmeter vervangen. Maar wat verandert er nu precies? Na het lezen van deze acht vragen bent u helemaal mee.

Wat is een digitale meter?

De digitale meter is een elektronische meter die uw traditionele elektriciteits- en gasmeter zal vervangen.

Waarom komt de digitale meter er?

Met een digitale meter krijgt u een beter zicht op uw dagelijkse verbruik en kan u makkelijker energie besparen.

Wat doet een digitale meter?

Een digitale meter kan zelfstandig gegevens verzenden en ontvangen. Daardoor worden bijvoorbeeld meterstanden automatisch doorgegeven.

Wanneer krijg ik een digitale meter?

Vanaf juli 2019 komen bouwers, verbouwers, eigenaars van zonnepanelen en klanten met een budgetmeter of een defecte energiemeter als eerste aan de beurt.

Wat kost zo’n digitale meter?

De installatie van een digitale meter is gratis, tenzij u uw meter zelf aanvraagt. Het zal ongeveer vijftien jaar duren vooraleer elke Vlaming een digitale meter in huis krijgt. Andere kosten die een digitale meter met zich meebrengt, zitten verwerkt in de nettarieven.

Wat verandert er voor eigenaars van zonnepanelen?

De digitale meter draait niet fysiek terug, maar virtueel. U kan er voor kiezen om niet langer het prosumententarief te betalen (zoals vroeger het geval was), maar enkel nog de netkosten op basis van uw werkelijke afname. Dit wordt op lange termijn de nieuwe regeling voor iedereen. Vanaf 2021 vervalt de keuze voor het prosumententarief. Eigenaars van zonnepanelen die vóór 2021 voor het prosumententarief kiezen, vallen nog hoogstens 15 jaar onder dit systeem. Daarna schakelt iedereen over op het nieuwe systeem.

Wat verandert er voor klanten met een budgetmeter?

Digitale budgetmeters kunnen volledig online worden beheerd. Wie dat wil, kan voor een oplaadbeurt nog altijd bij het OCMW of in de kantoren van Fluvius terecht.

Bedreigt een digitale meter mijn privacy?

Uw data zijn altijd volledig versleuteld en beschermd. Bovendien blijft u als netgebruiker altijd zelf eigenaar van uw meetgegevens.

Kortom, met een digitale meter moet u minder en kan u meer.  Blijft u met vragen over de digitale energiemeter zitten? Surf naar digitalemeter.be voor alle antwoorden.

Gepubliceerd op donderdag 04 juli 2019
Nieuwsoverzicht
affiche digitale meters

Lees meer artikels over

Deel deze pagina