naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Opgelet voor factuurfraude!

De Economische Inspectie stelt een verhoging vast van het aantal meldingen over factuurfraude. Oplichters onderscheppen dan de papieren of elektronische factuur en wijzigen het rekeningnummer. Als de ontvanger deze vervalste factuur betaalt, betaalt hij dus de oplichters. Loop niet in de val!

“De facturen waren correct, van een Franse leverancier waar we regelmatig goederen aankopen. Twee maanden geleden ontving ik een e-mail met de melding dat hun rekeningnummer was gewijzigd en dat de bankgegevens in bijlage waren toegevoegd. Wat later kreeg ik een aanmaning van de leverancier, wat ik vreemd vond. Ik nam telefonisch contact op en kwam er zo achter dat zij helemaal geen nieuw rekeningnummer hadden en bijgevolg al twee maanden geen betalingen van ons hadden ontvangen.”

Herkenbaar? Dan bent u wellicht ook slachtoffer van een vervalste factuur. De Economische Inspectie stelt vast dat er opnieuw een verhoging is van het aantal meldingen over factuurfraude. Factuurfraude is fraude waarbij oplichters een factuur vervalsen. Ze onderscheppen de papieren of elektronische factuur en wijzigen het rekeningnummer. Als de ontvanger deze vervalste factuur betaalt, betaalt hij dus de oplichters.

Drie vuistregels om niet in de val te lopen

  1. Vergelijk het rekeningnummer op de factuur met het rekeningnummer op de bestelbon of officiële website van de leverancier.
  2. Wees extra waakzaam als een factuur een nieuw rekeningnummer vermeldt.
  3. Bel in geval van twijfel uw leverancier op via een nummer dat u kent. Niet het nummer op de factuur, want dat kan ook vervalst zijn.

Betaalde u toch een vervalste factuur?

Neem eerst contact op met de leverancier. Misschien is er gewoon een vergissing in het spel en heeft hij onterecht een aanmaning of betalingsherinnering gestuurd. Is dat niet het geval, contacteer dan zo snel mogelijk de betrokken banken (uw bank en de bank van het rekeningnummer naar waar u heeft overgeschreven) om de fraude te melden. Uw bank vraagt aan de bank van het rekeningnummer van de oplichters om het geld terug te storten. Deze bank tracht ook de overschrijving te blokkeren of blokkeert de rekening, zodat geldafhalingen door de oplichters niet meer mogelijk is. Meld het ook op meldpunt.belgie.be (optie ‘vervalste factuur’). U krijgt aan het einde van de melding meteen advies en informatie over welke stappen u nog kunt ondernemen en wie u daarbij kan helpen.

Meer info: factuurfraude.belgie.be

Gepubliceerd op woensdag 07 augustus 2019
Nieuwsoverzicht