naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Afleiding achter stuur is nieuwe 'killer'

In september controleren de politiediensten in onze provincie extra op rijden onder invloed. Maar zij controleren ook op afleiding aan het stuur, want dit is de nieuwe killer in het verkeer. Zo wil de provincie samen met de politiediensten en het gerecht het aantal verkeersongevallen doen dalen.

In Vlaams-Brabant gebeurden in 2018 in totaal 3134 verkeersongevallen. Daarbij kwamen 34 personen om het leven en waren er 256 zwaargewonde en 3696 lichtgewonde slachtoffers. In één op de tien verkeersongevallen met zwaargewonde of dodelijke slachtoffers reed de bestuurder onder invloed van alcohol. Ook in kleine hoeveelheden vergroot alcohol het risico op ongevallen. En niet alleen het risico op een ongeval vergroot, ook de ernst van de ongevallen wordt groter. Controleren op rijden onder invloed blijft dus nog altijd nodig om het aantal verkeersslachtoffers te doen dalen.

Deze maand controleren de politiediensten ook op afleiding aan het stuur. Dit wordt namelijk aanzien als de nieuwe 'killer' in het verkeer. Bedienen van gsm of tablet aan het stuur leidt tot gevaarlijke situaties in het verkeer. Als je belt tijdens het rijden, loop je tot 4 keer meer risico om in een ongeval betrokken te raken!

Bellen, sms'en, berichten verzenden of lezen achter het stuur zijn handelingen die de aandacht op de weg verminderen. U heeft dan als bestuurder minder oog voor verkeersborden, voorrang verlenen of voor andere weggebruikers. Wie afgeleid is, heeft een tragere reactiesnelheid en merkt veranderingen in verkeerssituaties later op. Zelfs handenvrij bellen, is bijna even risicovol als bellen met de gsm in de hand. 

Rijden met gsm of tablet in de hand is een groot risico voor de verkeersveiligheid en daarom verboden. Wie het toch doet, riskeert een boete die kan oplopen tot 2000 euro. De rechter kan u bovendien ook een rijverbod opleggen.

Gepubliceerd op vrijdag 06 september 2019
Nieuwsoverzicht
logo politie

Openingsuren & contact

Wijkbureel Bertem politiezone Voer en Dijle

adres
Tervuursesteenweg 1783060 Bertem
Tel. tel.
016 55 12 30
e-mail
Pz.vodi.wijk.bertem@police.belgium.eu

Interventieploegen politiezone Voer en Dijle

adres
Oude Nethensebaan 153051 Oud-Heverlee

Centraal onthaal politiezone Voer en Dijle

adres
Markt 73080 Tervuren
Tel. tel.
016 55 13 55
e-mail
Pz.vodi.onthaal@police.belgium.eu

Lees meer artikels over

Deel deze pagina