naar top

Wijzigingen van energiepremies

In 2020 kan u nog altijd heel wat premies krijgen voor energiebesparende investeringen in woongebouwen. Zo zijn er premies van de netbeheerder Fluvius voor dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, warmtepomp, zonne- of warmtepompboiler.

Wie minstens 3 investeringen uit een pakket van 7 (dak-, muur-, vloerisolatie, hoogrendementsglas, warmtepomp, zonneboiler en ventilatiesysteem) uitvoert binnen een periode van 5 jaar, kan nog altijd genieten van een totaalrenovatiebonus die oploopt van 1250 tot 4750 euro in woningen of de helft hiervan in appartementen.

Wat wijzigt er in 2020?

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van 2019:

  • daling van de premie voor beglazing van 10 naar 8 euro per m² en
  • daling van de premie voor een warmtepompboiler van 400 naar 300 euro per m²

Volgende tabel geeft een beknopt overzicht: overzicht energiepremies woongebouwen 2020.pdf (36 kB)

Voor beschermde afnemers gelden hogere premies. Zij hebben ook recht op een premie voor een condensatieketel en kunnen een kortingsbon krijgen voor de aankoop van een energiezuinige wasmachine of koelkast. Daarnaast kunnen beschermde afnemers en een aantal andere kwetsbare groepen ook genieten van een gratis energiescan. Voor wie een woning verhuurt aan beschermde afnemers, kwetsbare groepen of onder een bepaalde huurprijs, bestaan er ook de huur- en isolatiepremies. Zij krijgen een hogere tegemoetkoming en volledige begeleiding doorheen heel het proces.

Ook de provincie Vlaams-Brabant voert wijzigingen uit. De provincieraad heeft beslist om de reglementen voor het plaatsen van dakisolatie en voor het plaatsen van superisolerende beglazing op te heffen. Voor het plaatsen van dakisolatie bij kwetsbare doelgroepen, zullen de aanvragen die voor 1 november 2019 ingediend zijn bij de provincie nog behandeld worden. Voor het plaatsen van superisolerende beglazing zullen de aanvragen die bij de netbeheerder ingediend zijn voor 1 januari 2020 nog behandeld worden. De gegevens zullen zoals altijd doorgestuurd worden door de netbeheerder en de aanvragers zullen een vooraf ingevuld formulier ontvangen.

Neem zeker eens een kijkje op de website van het woonproject Wonen tussen Dijle en Velp voor informatie over wonen, premies, kwaliteit, energie, leegstand enzovoort!

Gepubliceerd op woensdag 25 september 2019
Nieuwsoverzicht
geldbeugel

Openingsuren & contact

Lees meer artikels over

Deel deze pagina