naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bertem ondertekent het Bomencharter

Donderdag 17 oktober ondertekenden 19 lokale besturen, waaronder Bertem, het Bomencharter. Samen willen we tegen 2024 minstens 95000 bijkomende bomen planten.

Op donderdag 17 oktober werd in het gemeentehuis van Bertem het Bomencharter ondertekend. De gemeenten Bertem, Begijnendijk, Bever, Boortmeerbeek, Geetbets, Halle, Haacht, Herne, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Lennik, Liedekerke, Linter, Meise, Merchtem, Steenokkerzeel, Tremelo en Vilvoorde engageren zich om samen maar liefst 95 000 bomen bij te planten tegen 2024. Hiervoor kunnen we rekenen op de steun van het Centrum voor Botanische Verrijking vzw, BOS+, de Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen en Bertem Bomendorp. Ook zij ondertekenden het charter. 

De daad werd meteen ook bij het woord gevoerd. Nadat het Bomencharter door alle betrokkenen getekend was, werd op het Gemeenteplein van Bertem een unieke klimaatboom geplant. Met dank aan het Centrum voor Botanische Verrijking vzw die de boom sponsorde.

Door nieuwe bomen te planten, willen we de klimaatopwarming verminderen, via de opname van CO2. Bomen bieden daarnaast ook bescherming tegen de gevolgen van de klimaatopwarming, namelijk tegen hitte, droogte en overstromingen. Ze zorgen voor een betere luchtkwaliteit en vormen een lawaaibuffer. En als dat nog niet alles is, ze bevorderen ook de (geestelijk) gezondheid, de natuurbeleving en de biodiversiteit.

De projectcoördinatie en de globale telling van het aantal geplante bomen in Vlaams-Brabant gebeurt door het burgerinitiatief ‘Bertem Bomendorp’. De telling van het aantal geplante bomen per gemeente/stad wordt voortdurend geüpdatet en wordt mooi weergegeven op de website: www.bomencharter.be.

In de toekomst worden ook de steden en gemeenten buiten Vlaams-Brabant opgeroepen om het Bomencharter voor Vlaanderen te ondertekenen. 

Gepubliceerd op vrijdag 18 oktober 2019
Nieuwsoverzicht