naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Eén keuzemenu voor de noodnummers 112 en 101

Sinds 11 februari bestaat er voor de noodnummers 112 en 101 één keuzemenu. In een noodsituatie kan u zowel 112 als 101 bellen om één van de drie hulpdiensten (brandweer, ambulance of politie) te bereiken. In alle gevallen wordt u geholpen, ook als u geen of de verkeerde keuze zou maken.

Ongeacht of u 112 of 101 belt, laat het keuzemenu u toe om te kiezen welke hulp u nodig heeft: van de brandweer, de ambulance of de politie. Zodra de keuze gemaakt is, wordt u in contact gebracht met een operator van de noodcentrale die onmiddellijk de hulpdiensten kan sturen die u nodig heeft.

Dit keuzemenu maakt het gemakkelijker om in noodsituaties een keuze te maken en helpt vermijden dat uw oproep wordt doorgeschakeld van 112 naar 101 of omgekeerd. Het menu lijkt op dat van de app 112 BE, waarmee u via een icoon de hulp kiest die u nodig heeft. Zowel via de app 112 BE als het keuzemenu wordt u onmiddellijk in contact gebracht met de bevoegde noodcentrale.

Voor dringende hulp van een ambulance of de brandweer belt u naar het nummer 112. Voor de politie kan u ook naar 101 bellen. Achter deze twee nummers gaan twee verschillende noodcentrales met verschillende processen voor de behandeling van noodoproepen schuil: één voor medische hulp en de brandweer, de andere voor de politie. Indien u vóór het invoeren van het keuzemenu naar 112 belde om hulp te vragen van de politie, moest u worden doorgeschakeld naar het noodnummer 101. Door deze doorschakeling kon u kostbare tijd verliezen. Dankzij het keuzemenu wordt dat tijdverlies vermeden.

U wordt altijd geholpen

U zal in alle gevallen geholpen worden als u naar de noodnummers 112 of 101 belt. Ook als het niet lukt om een keuze te maken of als u de verkeerde keuze zou maken, krijgt u een operator aan de lijn.

Hoe werkt het menu?

Voortaan moet u het volgende doen als u dringend hulp nodig heeft van een ambulance, de brandweer of de politie:

 1. Bel naar het noodnummer 112 of 101
 2. Luister naar de boodschap:
  “Noodcentrale.
  Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. Voor politie, druk 2.”
 3. Maak uw keuze: 1 of 2
 4. Als u geen keuze maakt, herhaalt de boodschap zich:
  “Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. Voor politie, druk 2.
  Blijf aan de lijn. We verbinden u door.”
 5. Blijf aan de lijn: een operator zal uw oproep beantwoorden.

Eerst hoort u dus het keuzemenu. Zodra u uw keuze valideert door op 1 of 2 te drukken, wordt u doorgeschakeld naar een operator van de noodcentrale die u nodig heeft. Als u geen keuze maakt, wordt de boodschap één keer herhaald en wordt u daarna automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale die territoriaal bevoegd is. Als u een verkeerde keuze maakt, wordt u, net zoals voorheen, door de operator naar de juiste noodcentrale doorgeschakeld.

Heeft u de app 112 BE al?  

Via de app 112 BE kan u ook snel kiezen voor ziekenwagen, brandweer en politie. U opent de app en kiest het type hulp via een icoon.

Meer info

www.112.be/nl/menu 

Gepubliceerd op donderdag 13 februari 2020
Nieuwsoverzicht