naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bertem, nog altijd een hartveilige gemeente

Bertem is nog altijd een hartveilige gemeente. We hernieuwen de samenwerking met de lokale Rode Kruisafdeling voor nog eens 2 jaar en mochten dan ook het officiële bordje ‘Hartveilige gemeente 2020-2022’ ontvangen. Hopelijk kan het inwoners en bezoekers inspireren om het goede voorbeeld te volgen.

Ons lokaal bestuur ging al in 2017 het engagement aan om van Bertem een hartveilige gemeente te maken. Enerzijds willen we zo de overlevingskansen bij slachtoffers van een harstilstand zo groot mogelijk maken en anderzijds de eerstehulpcapaciteiten bij de bevolking vergroten.

Als hartveilige gemeente voldoen we aan 3 kenmerken:

  1. Er moet minstens 1 publieke AED beschikbaar zijn. In Bertem hebben we er in elke deelgemeente één. U vindt ze aan de sportzaal van Bertem, de sportzaal van Leefdaal en het atletiekpark van Korbeek-Dijle.
  2. Een aanzienlijk deel van het gemeentepersoneel en de bevolking is opgeleid in het gebruik ervan.
  3. De bevolking wordt via allerlei kanalen gesensibiliseerd.

We hebben nu de samenwerking met het Rode Kruis voor de volgende 2 jaar hernieuwd. Dankzij al die inspanningen mogen we het label ook de komende jaren gebruiken. Het is een keurmerk waar Bertem trots op is!

Elke minuut telt!

Elke dag krijgen bijna 30 mensen te maken met een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% van hen overleeft dit. Er gaan gemiddeld 8 minuten voorbij tussen het bellen naar het noodnummer 112 en het ter plaatse komen van professionele hulp.

Een snelle en juiste reactie kan op zulke momenten hét verschil maken. Wanneer er binnen de eerste 3 à 4 minuten wordt gestart met de reanimatie en er een stroomstoot wordt toegediend met een AED, stijgt de overlevingskans immers tot 60 à 70%!

Het is dan ook bijzonder belangrijk dat de omstaanders tijdens die eerste momenten kunnen tussenkomen, want elke minuut zonder reanimatie of elektrische schok verminderen de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk.

Gratis cursus op 11 september

Al honderden streekgenoten volgden de gratis cursus ‘Reanimatie met AED’. Zij zijn dus klaar om, indien nodig, zelf de reanimatie te starten en de AED te gebruiken.

De leeftijd van de deelnemers liep uiteen van 16 tot 86 jaar, wat aantoont dat echt iedereen het kan. Alles wordt helder en toegankelijk uitgelegd en er is uitgebreid kans om te oefenen met de reanimatiepoppen.

Volg hun goede voorbeeld en schrijf u in voor de volgende gratis cursus ‘Reanimatie met AED’ van het Rode Kruis Bertem-Huldenberg. Die vindt plaats op vrijdagavond 11 september in zaal De Vleugt in het gemeentehuis van Bertem. Er zijn 18 plaatsen beschikbaar. Inschrijven kan via vorming@bertem-huldenberg.rodekruis.be.

Gepubliceerd op donderdag 05 maart 2020
Nieuwsoverzicht
Rode Kruis Bertem-Huldenberg

Lees meer artikels over

Deel deze pagina