naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Diefstal met list

Laat een dief zichzelf niet uitnodigen in uw huis. Dieven doen zich voor als politie-inspecteur, controleur van een nutsmaatschappij, verkoper… U hebt altijd het recht om iedereen de toegang tot uw huis te weigeren. Met een deurspion of videofoon ziet u bezoekers van binnenuit, voor u de deur opent.

Een controleur van een nutsmaatschappij komt om de 2 jaar en dit alleen tijdens de kantooruren op weekdagen. Een controleur beschikt over een dienstkaart en draagt een herkenbaar uniform met het logo van de maatschappij (Eandis, Infrax…). Kijk of u een herkenbaar dienstvoertuig ziet.

Een politie-inspecteur herkent u aan het uniform met het logo van de politie (een witte vlam op een blauwe achtergrond). Elke politieambtenaar heeft een graad- en naamplaatje. Vraag hem steeds zijn identificatiekaart te tonen.

Enkele nuttige tips

  • Boetes of facturen moet u nooit cash betalen.
  • Dieven handelen soms in groep van twee tot drie personen. Dus let op dat er niemand langs achter binnendringt op het moment dat u aan de voordeur staat.
  • Vermeld op de deurbel alleen uw familienaam. Zo is het niet duidelijk hoeveel personen er wonen.
  • Wanneer u alleen thuis bent, doe dan alsof u iemand in huis roept om te doen geloven dat u niet alleen thuis bent.
  • Denk goed na vooraleer u iemand toelaat om naar het toilet te gaan, de telefoon te gebruiken of om iets te eten of te drinken. Bij twijfel, weiger dan.
  • Bel in geen geval naar het nummer dat de bezoeker u geeft: dit kan het nummer van een kompaan zijn.

Bij verdachte situaties en twijfel, bel de politie via het noodnummer 101!

Meer informatie over diefstal met list: www.besafe.be 

Gepubliceerd op dinsdag 10 maart 2020
Nieuwsoverzicht