naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Verruil het grijs in uw tuin voor groen en blauw

Vermijd verhardingen in de tuin. Verhardingen zorgen er namelijk voor dat het regenwater moeilijk de grond indringt. Met zowel verdroging als wateroverlast als gevolg.

Het klimaat verandert. Meer en meer wisselen lange droge periodes af met periodes van korte en hevige regenval. Tegelijk brengen onze dichtbevolkte en verstedelijkte gebieden alsmaar meer verhardingen mee. Waardoor het regenwater moeilijk de grond indringt. Met zowel verdroging als wateroverlast als gekende gevolgen. Dus moeten we met z’n allen ontharden. Ook in onze tuinen.

Gebruik verhardingen alleen op plaatsen waar ze nodig zijn om voeten proper te houden of om met de wagen over te rijden of te parkeren. En vervang ze door groen. Want groene, zachte bodems en de juiste bomen, struiken en planten op de juiste plaatsen houden niet alleen het regenwater vast, maar zorgen ook voor meer comfort voor vogels, vlinders, bijen… en uzelf. Waar verharding toch nodig is, kiest u voor tegels met brede voegen, stapstenen, kiezel of een houten plankenpad op een waterdoorlatende fundering van bijvoorbeeld gebroken puin.

Of kies voor blauw en buffer het regenwater in uw tuin. Koppel uw regenpijp af en maak gebruik van het natuurlijk reliëf in uw tuin om bijvoorbeeld een wadi of een natuurlijke poel aan te leggen.

(Ver)bouwt u uw huis? Dan is een regenwaterput, waarvan de overloop niet naar de riolering mag, verplicht. Maar ook als u niet (ver)bouwt, is bijvoorbeeld een regenton een goede oplossing om regenwater op te vangen. U hebt ze tegenwoordig in alle maten, kleuren en modellen, voor elke tuin wat wils. Met het opgevangen water giet u de planten tijdens droge periodes.

Hebt u vragen over uw siertuin? Klop dan aan bij het Provinciaal Steunpunt Tuinen: www.vlaamsbrabant.be/steunpunt-tuinen. Een team van experten staat klaar met handige tuintips én een antwoord op maat.

Leve de tuin. Volop genieten van uw stukje groen’ is een campagne van de provincie Vlaams-Brabant. Meer weten? www.vlaamsbrabant.be/levedetuin 

Gepubliceerd op maandag 09 maart 2020
Nieuwsoverzicht