naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Virussen en ransomware achter coronaberichten

Cybercriminelen verspreiden virussen en ransomware verborgen achter COVID-19 berichten en applicaties. Nu het thuiswerken maximaal wordt toegepast, maken cybercriminelen misbruik van de minder goed beschermde privétoestellen waar massaal werkgevoelige informatie via passeert.

Cybercriminelen misbruiken de actualiteit voortdurend om de aandacht van het publiek te trekken. Safeonweb waarschuwde al voor phishingberichten die de actualiteit rond corona misbruiken en ook voor allerhande fake news. Maar hackers gebruiken het coronavirus nu ook als lokaas om u naar websites te leiden die in staat zijn om virussen te installeren op uw computer. Twee voorbeelden die uw aandacht verdienen.

Kijk uit voor interactieve kaart Johns Hopkins University

Cybersecurity experts waarschuwen voor een programma waarmee u de evolutie van het virus op een wereldkaart kan volgen. Een dashboard van coronavirusinfecties en -doden van de Johns Hopkins University, wordt door kwaadaardige websites misbruikt om virussen te installeren die wachtwoorden kunnen detecteren en stelen. Het lijkt dus alsof u de echte kaart van de Johns Hopkins University ontvangt, maar eigenlijk is er een virus aan toegevoegd door hackers. De installatie ervan gebeurt enkel als JavaScript is ingesteld.

COVID-19 Tracker App bevat ransomware

Dan is er ook een Android App waarmee u gevallen van COVID-19 kan opvolgen: COVID19 Tracker App. In werkelijkheid is de app geïnfecteerd met ransomware, die de naam CovidLock kreeg. CovidLock gebruikt technieken om het slachtoffer de toegang tot zijn of haar telefoon te ontzeggen door een wijziging van het wachtwoord om de telefoon te ontgrendelen, te forceren. Hierna krijgt u meteen een scherm te zien waarop uitgelegd wordt hoe u binnen de 48 uur $100 aan Bitcoin moet betalen. Wanneer u dat niet doet, wordt alle data van uw toestel verwijderd en dreigt men om al uw contacten, foto’s, video’s en alle sociale media accounts publiek te lekken op het internet.

bron: www.safeonweb.be

Microsoft fraude

‘Microsoft fraude’ is een vorm van internetoplichting waarbij slachtoffers worden opgebeld door zogenaamde Microsoft-medewerkers met de smoes dat er (beveiligings)problemen zijn aan hun computer. Er wordt ook onder andere firmanamen geopereerd zoals Telenet, 2dehands.be…

Cybercriminelen proberen altijd misbruik te maken van iets waarin u gelooft of van iemand die u vertrouwt. Ze luizen mensen erin om een bepaalde software te installeren op hun computer. De software haalt dan uw bankrekening leeg en komen zo aan uw bankkaartnummer en code.

Laat u niet vangen!

Vertrouw geen telefoonoproepen van bedrijven die vragen om een aantal acties uit te voeren op uw computer. Laat uw computer niet overnemen en voer geen betalingen uit terwijl een onbekende uw computer heeft overgenomen.

Bent u toch slachtoffer? Doe dan aangifte bij de lokale politie. Iets verdachts melden kan via https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/.

Nuttige tips

  • Wantrouw altijd telefoons van bedrijven die vragen om een aantal acties uit te voeren op uw computer
  • Microsoft zal nooit ongevraagd contact opnemen om een probleem te melden.
  • Laat uw computer niet overnemen door iemand die u niet kent.
  • Voer geen betalingen uit, ook niet van enkele euro’s, terwijl een onbekende uw computer heeft overgenomen.
  • Verzamel zoveel mogelijk gegevens (naam en firma van de oplichter, telefoonnummer, taal/accent…)
  • Verbreek onmiddellijk de verbinding
  • Doe aangifte bij de politie
  • Heeft u uw bankgegevens toch doorgegeven? Contacteer dan Cardstop: 070 344 344
  • Hoe sneller u de bank verwittigt, hoe meer kans dat u het geld nog kan recupereren.

Meer informatie over Microsoft fraude:

Gepubliceerd op donderdag 19 maart 2020
  • foto: Kijk uit voor interactieve kaart Johns Hopkins University
Nieuwsoverzicht