naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Zwaluwen krijgen 'nieuw kot'

Het gaat niet goed met de zwaluwen in onze regio. Er is een gebrek aan geschikte locaties om hun nest te bouwen. Daarom plaatst Regionaal Landschap Dijleland meer dan 370 kunstnesten en dit met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en 13 gemeenten, waaronder Bertem.

Omdat zwaluwen in de winter hier niet voldoende insecten vinden, overwinteren ze in Afrika. In de lente komen ze terug om voor nakomelingen te zorgen.

Zwaluwen zijn erg honkvast en keren terug naar dezelfde nestlocatie. Huiszwaluwen 'metselen' hun nesten met modder onder de dakgoten van huizen. Door de hedendaagse architectuur en bouwwoede en het feit dat onze omgeving steeds 'netter' wordt, ontstaat een gebrek aan geschikte locaties en modder voor het bouwen van nesten. Kunstnesten voor huiszwaluwen zorgen ervoor dat vogels minder lang aan hun nest moeten bouwen en sneller eieren kunnen leggen.

Het Regionaal Landschap Dijleland werkt samen met de provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren een kunstnestenproject uit. Zo kunnen de lokale zwaluwkolonies in onze provincie de komende jaren weer uitbreiden. 

Waarnemingen van zwaluwnesten kan u doorgeven via www.waarnemingen.be.
Meer info vindt u op www.rld.be/nieuws-42267/nieuwtjes/419-zwaluwen-in-nesten.

Gepubliceerd op dinsdag 28 april 2020
Nieuwsoverzicht
zwaluwnesten

Openingsuren & contact

Omgeving

Inname openbaar domein

Recyclagepark

adres
Baanakkerweg3060 Bertem
Tel. tel.
0800 97 097

Lees meer artikels over

Deel deze pagina