naar top

Een mondmasker voor elke Bertemnaar

Het lokaal bestuur Bertem koopt samen met de gemeenten Haacht, Keerbergen, Rotselaar, Begijnendijk en Tremelo 80 000 herbruikbare chirurgische mondmaskers. Daarvan zijn er 10 000 voor Bertem bestemd, met andere woorden voor elke inwoner één.

De Nationale Veiligheidsraad heeft vrijdagavond 24 april de exitstrategie uit de coronacrisis bekendgemaakt. In drie fasen zullen de maatregelen worden versoepeld, als de omstandigheden het toelaten. Door de versoepeling van de maatregelen ontstaan er opnieuw meer menselijke contacten. Hierbij wordt het dragen van een mondmasker als aanvullende maatregel gebruikt.

Daarnaast blijven de belangrijkste regels:

  • Voelt u zich ziek, blijf dan thuis en contacteer uw huisarts.
  • Was uw handen vaak met water en zeep.
  • Hou minstens 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Beperk uw fysieke contacten.

Een herbruikbaar mondmasker voor elke inwoner

Het lokaal bestuur Bertem heeft niet gewacht op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad en bestelde vorige week al samen met de gemeenten Haacht, Keerbergen, Rotselaar, Begijnendijk en Tremelo 80 000 herbruikbare chirurgische mondmaskers. Daarvan zijn er 10 000 voor Bertem bestemd. We verwachten de levering op 15 mei waarna we de maskers huis-aan-huis zullen verdelen bij al onze inwoners, ongeacht hun leeftijd. De mondmaskers kunnen tot 50 keer gewassen worden. Er wordt ook een informatiefiche voorzien met uitleg over hoe het masker gebruikt moet worden, zodat het masker zo lang mogelijk meegaat en het efficiënt gebruikt wordt.

Wij zijn er ons van bewust dat de eerste fase van de afbouw van de coronamaatregelen al op 4 mei start en wij pas in de tweede helft van mei de maskers kunnen leveren. Zolang u nog geen mondmasker heeft en u bent niet in de mogelijkheid om er zelf één te maken, dan kan u uw neus en mond bedekken met een sjaal of bandana, zoals de Nationale Veiligheidsraad voorstelde.

Wilt u zelf aan de slag, dan vindt u instructies die goedgekeurd zijn door de FOD Volksgezondheid op www.maakjemondmasker.be.

Op www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker vindt u bovendien uitleg over hoe u uw masker moet dragen. Een mondmasker helpt de verspreiding van het virus namelijk alleen te vermijden als u het correct opzet, draagt, afzet, wast en bewaart.

Wegwerpmaskers voor Bertemse zorgverleners

Het lokaal bestuur Bertem had ook al op 17 maart initiatief genomen om, dankzij het WZC Sint-Bernardus, 50 000 chirurgische wegwerpmaskers aan te kopen voor de eerstelijnszorg. Door de grote vraag op de internationale markt werden deze maskers nu pas geleverd. Onze gemeente hield 10 000 exemplaren voor de Bertemse zorgverleners en andere doelgroepen uit essentiële sectoren. De andere 40 000 stuks gaan naar de gemeenten Overijse, Oud-Heverlee, Huldenberg, Hoeilaart en Tervuren met wie we de kosten delen. Deze wegwerpmaskers zijn geschikt voor maximum 8 uur, waardoor ze niet interessant zijn om uit te delen aan onze inwoners. De wegwerpmaskers zijn bedoeld voor professionelen, zoals bijvoorbeeld onze dienst gezinszorg en de politie, die ze op het einde van hun werkdag weggooien.

Gepubliceerd op maandag 27 april 2020
Nieuwsoverzicht