naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Zorg voor uzelf en uw emoties

Tijdens deze periode is het meer dan normaal om u gestrest, gedesoriënteerd, angstig, depressief of boos te voelen. Onderdruk uw emoties niet! Er zijn verschillende organisaties, initiatieven en professionele zorgverleners die voor u klaar staan.

U moet thuisblijven, de muren komen op u af en u verveelt zich. Dat is normaal: uw leven staat op z’n kop. Hou een gezonde levensstijl aan. Sta op en ga slapen op regelmatige uren. Plan uw dag en uw week. Hou u aan uw opgesteld schema. Voorzie gezonde, evenwichtige maaltijden. Maak tijd voor lichaamsbeweging en plan telefoongesprekken met familie en vrienden in. Met andere woorden: zorg voor routine in uw dag.

Heeft u nood aan informatie of hulp?

  • Algemeen informatienummer: er zijn vrijwilligers van het Rode Kruis beschikbaar om u psychologische bijstand te verlenen. Ze gaan in dialoog en luisteren naar al uw vragen en bezorgdheden: tel. 0800 14 689 (van 8 tot 20 uur tijdens de week en van 10 tot 20 uur in het weekend). Doven of slechthorenden: contacteren het informatienummer via de afstandstolkdienst van CAB Vlaanderen.
  • Tele-onthaal: wanneer u nood heeft aan een opvanggesprek. U kan bellen naar het nummer tel. 106, maar u kan ook chatten met Tele-onthaal.
  • Awel: voor kinderen en jongeren die nood hebben aan een gesprek: tel. 102 of via https://awel.be.
  • Hulplijn geweld: bij relationele spanningen, geweld (alle leeftijden): tel. 1712 of op www.1712.be.
  • Zelfmoordlijn: tel. 1813 of u kan chatten met vrijwilligers van de zelfmoordlijn of contact opnemen via mail.
  • De opvoedingslijn: Eerste hulp bij opvoeding - voor ouders, tel. 078 15 00 10 of via www.opvoedingslijn.be.
  • Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW): voor al uw vragen in verband met algemeen welzijn (bijvoorbeeld problemen in uw relatie, persoonlijke moeilijkheden...): www.caw.be.
  • JAC: het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. 
  • nupraatikerover: een platform voor jongeren waar je kan chatten over al je vragen.
  • Solentra helpdesk voor vluchtelingen: psychosociale ondersteuning (telefonisch of via Whatsapp) voor vluchtelingen die Arabisch, Farsi of Dari spreken. De helpdesk is elke werkdag bereikbaar: 10 tot 12 uur (Dari en Farsi) en van 15 tot 17 uur (Arabisch) op tel. 0496 55 72 62 of tel. 0800 35 247. Meer info op www.solentra.be.

Meer organisaties of verenigingen waar u terecht kan: www.info-coronavirus.be/nl/psychosociale-hulpverlening

Gepubliceerd op dinsdag 05 mei 2020
Nieuwsoverzicht