naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Ecokruispunt De Hegge

Tussen de Tervuursesteenweg en de Dorpstraat, vlakbij de grens van Leefdaal met Vossem, heeft aannemer Pro Natura het ecokruispunt De Hegge ingericht. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en onze gemeente willen dit open landbouwlandschap behouden en de ecologische verbindingsfunctie versterken.

Via het ecokruispunt kunnen dieren zoals ree, haas, das, vlinders en bijen de verbinding maken van noord naar zuid en omgekeerd, bv. van het Bertembos naar de Dijlevallei. Deze uitwisseling is belangrijk om soorten in leven te houden en ervoor te zorgen dat ze sterk genoeg zijn om een veranderende omgeving aan te kunnen. Andere dieren zoals geelgors en patrijs vinden er een biotoop om hun jongen groot te brengen. De route kruist hier ook de waterloop de Voer, een belangrijk verbindend natuurelement.

De inrichting van het ecokruispunt gebeurde door de aanplant van een brede houtkant, een strook met bomen en struiken. Daarnaast werd een bloemenrijke grasstrook ingezaaid langs de bestaande holle weg. Sommige van de gras- of struikbewoners jagen op plaagsoorten die landbouwgewassen aantasten. Zo helpen ze de landbouwer bij gewasbescherming. De planten houden ook grond vast bij hevige regenval. Het landschap wordt kleurrijker en gevarieerder. Daar houden wij toch ook van, niet?

Onze gemeente draagt 30% van de inrichtingskosten. Het overige bedrag betaalt de Vlaamse overheid.

Gepubliceerd op dinsdag 23 juni 2020
Nieuwsoverzicht