naar top

Bertemnaar Johan Roekens rijdt 1100 km voor Kom Op Tegen Kanker

Bertemnaar Johan Roekens nam dit jaar voor de tweede keer deel aan de 1000 km voor Kom Op Tegen Kanker. Op vier dagen tijd legde hij 1100 km af en zamelde zo 5510 euro in voor Kom Op Tegen Kanker. Een buitengewone Bertemnaar, dus!

De 1000 km van Kom Op Tegen Kanker, dat is op vier dagen tijd 1000 km bij elkaar fietsen. Die kilometers rijd je alleen of verdeel je over verschillende teamleden. Bertemnaar Johan Roekens nam dit jaar voor de tweede keer als solorijder deel. Het was een aparte editie, maar wel een succesvolle. Maar liefst 5638 fietsers namen eraan deel en trapten samen 1 136 270 kilometer tegen kanker. Johan heeft hiervan 1100 km afgelegd en behaalde zo de 10de plaats in het algemeen klassement. Hiermee zamelde hij 5510 euro voor Kom Op Tegen Kanker in. Een buitengewone Bertemnaar, dus!

Johan Roekens: “Een jaar geleden verloor mijn moeder haar strijd tegen kanker. Eerder al moest ik op dezelfde manier afscheid nemen van mijn schoonvader en enkele andere familieleden. Kanker zit dus in de familie. Het bracht mij op het idee om iets te doen voor Kom Op Tegen Kanker en omdat ik veel en graag fiets, was de 1000 km wel iets voor mij.”

Die eerste deelname in 2019 maakte een enorme indruk op Johan.

Johan Roekens: “Het was allemaal erg knap georganiseerd. Als solorijder, iemand die in z’n eentje de 1000 km rijdt, word je iets meer in de watten gelegd. Je krijgt oranje schoenovertrekken, zodat ze je herkennen. Je mag dan vooraan fietsen, krijgt ’s middags een pastamaaltijd in plaats van de gewone bevoorrading met broodjes en koeken. Eigenlijk krijg je een beetje een VIP-behandeling.”

Maar het zijn wel lange dagen. Al om 8 uur worden de deelnemers aan de start verwacht en je bent pas rond 20 uur terug in Mechelen. Als solorijder doe je dat vier dagen lang.

Johan Roekens: “Wij hebben er dan ook voor gekozen om in Mechelen op hotel te overnachten. Zo kwam ik niet aan zoals een vriend van me. Die dreigde vorig jaar te laat aan de start te komen omdat hij in de file stond. Hij sprak een ‘zwaantje’ aan en kreeg spontaan politiebegeleiding tot aan de start! Mooi toch hoe die 1000 km bij iedereen leeft. Je moet echt volgend jaar de sfeer eens gaan opsnuiven. Die is geweldig! Niet alleen aan de start- en aankomstplaats in Mechelen, maar ook onderweg en in de steden waar je ’s middags luncht. Daar werd bijvoorbeeld ‘de langste erehaag’ voor ons gevormd. Heel indrukwekkend, allemaal. Er reden ook heel wat BV’s mee, zoals Goedele Wachters, Jan Hautekiet en Sioen. Het is wel apart als die mensen onderweg herkend en aangemoedigd worden.”

“Die geweldige sfeer geeft ook de mensen die minder in conditie zijn of minder ervaring hebben met fietsen dat extra duwtje in de rug. Als zij over de meet rijden, reageren ze vaak heel erg emotioneel. Ikzelf was wel blij, natuurlijk, maar niet zo uitgelaten. Ik fiets al heel mijn leven en vond het eigenlijk maar evident dat ik die 1000 km zou uitrijden. Maar anderen verleggen hun grenzen en roepen of wenen dan als ze de eindmeet halen.”

Die eerste deelname smaakte naar meer en dus zou Johan dit jaar opnieuw deelnemen. Alleen dook begin dit jaar het coronavirus op en was het niet mogelijk om zo’n massa-evenement te organiseren. Het werd dus een virtuele 1000 km van Kom Op Tegen Kanker.

Johan Roekens: “Dat wil zeggen dat iedereen zijn kilometers thuis op de rollen fietste of z’n eigen parcours uitkoos. Ik vroeg de gpx-coördinaten van het geplande traject aan mijn begeleider, die je krijgt als je deelneemt aan de 1000 km. Maar dat werd niet gedaan om een te grote drukte op die locaties te vermijden. Dan wilde ik een dag naar Westende rijden, bij mijn schoonfamilie overnachten en ’s anderendaags terugkeren. Maar ook dat was niet mogelijk, want de coronamaatregelen lieten dit toen nog niet toe. Dus ben ik de eerste dag naar Hulst in Nederland gereden, de tweede dag van Leuven naar Brugge, de derde dag reed ik naar de Kempen en de vierde dag naar Doel en terug. Die laatste dag wilden we toch ook echt aankomen in Mechelen en dus beslisten we er eens over de Grote Markt te rijden, zoals het had moeten zijn. Toevallig waren ze daar de eindgeneriek van de Kom Op Tegen Kankershow aan het opnemen.”

Een mooi toeval waardoor Johan en zijn vrouw Nancy in die eindgeneriek belandden. En ondertussen kreeg ook Nancy de smaak te pakken. Volgend jaar zal Johan opnieuw de 1000 km als solorijder rijden. Nancy neemt dan samen met haar zus deel en vormt het team ‘Velo Sisters’.

Maar om deel te kunnen nemen, moet wel elk team 5500 euro startgeld betalen. Dat is een enorme som. Wie wil deelnemen, moet zich er dus met hart en ziel voor inzetten en dat niet alleen op de fiets. Die inzet en motivatie zit wel goed bij Johan en Nancy. Een deel van het startgeld voor de editie van 2020 betaalden ze zelf. De rest verzamelden ze door allerlei acties op te zetten.

Johan Roekens: “Ik verkocht dit jaar onder andere wafels, granola en chocolade. Van Patrick Tuerlinckx, de voorzitter van Wielerclub Boutersem Sportief, waarvan ik lid ben, kregen mijn vrouw en ik elk een volledige wieleruitrusting. Patrick schonk ons ook Brugse Pannenkoeken die we konden verkopen om zo de rest van het startgeld bijeen te zamelen. Dat was een enorme steun. Ik ben dan ook iedereen enorm dankbaar die me heeft gesponsord, maar in het bijzonder Patrick en natuurlijk mijn vrouw, Nancy.”

Johan, Nancy en haar zus hebben zich ondertussen ingeschreven voor de 1000 km van 2021. Iedereen is alvast uitgenodigd om in Mechelen of onderweg de sfeer te gaan opsnuiven en ondertussen voor hen te supporteren. Hen sponsoren, mag natuurlijk ook. Zo steun je meteen ook Kom Op Tegen Kanker, waar het toch allemaal om draait.

'Johan de 1000 km man', zoals Johan gekend is bij Kom Op Tegen Kanker heeft nu al zijn 5500 euro bijeen gezameld. Voor de Velo Sisters is alle steun zeker nog welkom. U kan hen steunen door pannenkoeken te kopen of een gift te storten op rekeningnummer BE 14 7331 9999 9983 van Kom Op Tegen Kanker met als mededeling "gift 170 228 453". Of zoek het team via www.de1000km.be/teams en klik op de knop 'Steun dit team' om jouw bijdrage te leveren aan dit mooie initiatief van deze twee buitengewone Bertemnaren.

Alvast veel succes, Johan en Nancy!

De slotshow van Kom Op Tegen Kanker 2020

Gepubliceerd op dinsdag 14 juli 2020
Nieuwsoverzicht
Johan Roekens en zijn vrouw Nancy

Lees meer artikels over

Deel deze pagina