naar top

Offerfeest: wat mag (niet)?

Op 31 juli vieren de moslims het Offerfeest. Er zijn verschillende mogelijkheden om een offer te brengen. Maar thuis of zonder verdoving een dier slachten, mag niet meer.

Op 31 juli vieren de moslims, net als op andere plaatsen in de wereld, het Offerfeest. Het is voor de moslims een feest van vreugde, verzoening en aandacht voor armen in de samenleving.

Vele moslimgezinnen offeren een dier. Het vlees wordt verdeeld onder familie, vrienden of minderbedeelden. Of men kan vlees bestellen bij de slager of een gift doen aan armen of hulporganisaties.

Sinds 1 januari 2019 is het overal in Vlaanderen verboden om dieren zonder verdoving te slachten, zowel op tijdelijke slachtvloeren als in slachthuizen.

Bij wet verboden:

  • Rituele thuisslachting
  • Onverdoofde slachting op tijdelijke slachtvloeren
  • Vervoer van levende schapen in afgesloten koffer of met samengebonden poten

Dieren die geslacht worden voor het Offerfeest moeten een (omkeerbare) verdoving toegediend krijgen. Dit vereist een gecontroleerde, hygiënische en speciaal uitgeruste omgeving. Een privéwoning biedt onvoldoende garanties voor het dierenwelzijn. Thuisslachtingen kunnen ook veel overlast en hinder veroorzaken in een woonwijk.

Bron: Decreet van 7 juli 2017 houdende wijziging van de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren, wat de toegelaten methodes voor het slachten van dieren betreft, BS 18 juli 2017.
Gepubliceerd op dinsdag 21 juli 2020
Nieuwsoverzicht
Schapen

Openingsuren & contact

Omgeving

Inname openbaar domein

Recyclagepark

adres
Baanakkerweg3060 Bertem
Tel. tel.
0800 97 097

Deel deze pagina