naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Het is verplicht om altijd een mondmasker bij u te hebben

Vanaf 14 augustus is het verplicht om in Vlaams-Brabant altijd een mondmasker bij te hebben. Dat heeft provinciegouverneur Lodewijk De Witte beslist om discussie met burgers, die uitvluchten zoeken om het mondmasker niet te dragen omdat ze er geen bij hebben, te kunnen weerleggen.

De besmettingen met het coronavirus is in stijgende lijn. In heel wat Vlaams-Brabantse gemeenten is het aantal besmettingen momenteel hoger dan de drempelwaarde van 20 per 100 000 inwoners. Daarom zijn in deze gemeenten aangepaste maatregelen ingevoerd, waaronder het dragen van een mondmasker voor iedereen vanaf 12 jaar. 

Mondmaskers zijn niet overal verplicht. Gemeenten omschreven specifieke gebieden waar het mondmasker gedragen moet worden. Op dit moment zijn er door deze gemeentelijke en de federale maatregelen veel plaatsen waar het mondmasker verplicht gedragen moet worden.

Hierdoor komen mensen, die zich in de openbare ruimte begeven, wel eens voor onvoorziene situaties te staan waarbij ze plots het mondmasker nodig hebben om zichzelf en anderen te beschermen tegen de verspreiding van het virus. Daarom legt de gouverneur alle burgers dan ook de verplichting op in Vlaams-Brabant altijd een mondmasker bij zich te hebben.

Er staat geen strafbepaling in dit politiebesluit dat de provinciegouverneur hierover uitvaardigde. Dit is een bewuste keuze. Het is immers niet de bedoeling dat de politie actief dit besluit gaat handhaven. De bedoeling is een duidelijke boodschap te geven, zodat discussies met burgers die uitvluchten zoeken om het mondmasker niet te dragen, omdat ze er geen bij hebben, te kunnen weerleggen. Wie altijd zijn masker bij zich heeft, moet het niet altijd dragen, maar kan wel vlot aan de verplichting voldoen als die er is.

Gepubliceerd op vrijdag 14 augustus 2020
Nieuwsoverzicht