naar top

Asbest brengt u verpakt en na reservatie naar het recyclagepark

Asbest kan u alleen na reservatie naar het recyclagepark brengen. U levert het ook verpakt aan in transparante plastic folie. Dit verhoogt uw veiligheid, die van de andere inwoners en van de parkwachter.

Wilt u asbest naar het EcoWerf-recyclagepark brengen, dan bent u verplicht om op voorhand online een afspraak te maken via ecowerf.mijnrecyclagepark.be. Hier vindt u ook alle voorwaarden.

Voor zowel uw veiligheid als die van de andere inwoners en van de parkwachter is het vanaf 1 januari 2021 bovendien verplicht om asbesthoudende materialen verpakt aan te leveren in transparante, plastic folie.

Verpak grote stukken asbestafval, zoals golfplaten, in doorzichtige plastic bouwfolie (minstens 100 micron) en plak deze goed af met een stevige plakband. Zorg dat het pakket nog hanteerbaar is, zodat u het op het recyclagepark voorzichtig in de bigbag voor asbest kan leggen. Kleinere stukken asbestafval, zoals leien, moet u verpakken in doorzichtige plastic folie of dubbel verpakken in stevige, transparante plastic zakken. Verpak ze dus 2 keer in een plastic zak en plak goed af met een stevige plakband. Deze bouwfolie en plastic zakken kunt u in de meeste doe-het-zelfzaken aankopen. EcoWerf informeert deze winkels over de verplichting om verpakt aan te leveren.

Op het recyclagepark kunt u enkel terecht met hechtgebonden asbest. Ongebonden asbest (bv. asbestkoord of plaasterisolatie rond verwarming) wordt niet aanvaard. Wendt u daarvoor tot erkende bedrijven, de lijst kunt u vinden op www.ecowerf.be/sorteerregels-asbestcement.

Wees voorzichtig bij het verwijderen van asbest: vermijd breken en draag de correcte beschermingsmiddelen, namelijk een FFP3-masker, een wegwerpoverall en handschoenen. Na het verpakken van uw asbestafval kunt u deze beschermmaterialen ook 2 keer in een plastic zak verpakken en op het recyclagepark afgeven bij het asbestafval.

Opgelet: de stukken hechtgebonden asbest mogen maximum 2,90 meter lang en 1 meter breed zijn. Wilt u grotere stukken aanbrengen, neem dan vooraf contact op met EcoWerf op tel. 0800 97 0 97.

Blijf de richtlijnen voor een vlot en veilig bezoek respecteren. U kan ze nalezen op www.ecowerf.be.

Meer info en tips over het verwijderen en wegbrengen van uw asbestafval vindt u op  www.ecowerf.be/sorteerregels-asbestcement.

Gepubliceerd op maandag 28 december 2020
Nieuwsoverzicht