naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Risicopersonen krijgen voorrang bij griepvaccinatie

Elke winter krijgt 1 op de 10 mensen griep. Bescherm u tegen de ziekte en laat u vaccineren. Dit jaar is het extra belangrijk voor risicopersonen om zich te laten vaccineren tegen de griep. Daarom kunnen tot 15 november alleen zij hun vaccin halen. Daarna kan iedereen een griepvaccin krijgen

Een vaccinatie maakt de kans dat u griep krijgt een heel stuk kleiner. Krijgt u toch griep, dan bent u minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert. Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin af op het griepvirus dat het komende najaar waarschijnlijk zal overheersen.

Door de corona-epidemie is het dit jaar extra belangrijk voor risicogroepen om zich te laten vaccineren. Als we voorkomen dat mensen heel ziek worden door griep, blijven de ziekenhuisbedden vrij voor een eventuele coronapiek. Omwille van een beperkte beschikbaarheid van griepvaccins krijgen de risicopersonen dan ook voorrang. Behoort u tot één van volgende groepen, vraag dan snel een voorschrift aan uw arts en haal uw vaccin voor 15 november.  Vanaf 15 november kan iedereen een vaccin krijgen.

Van 15 september tot 15 november 2020

Enkel vaccins voor risicodoelgroepen:

 • personen met een risico op complicaties na een griepinfectie:
  • zwangere vrouwen
  • chronisch zieken*
  • 65-plussers
  • personen die in een voorziening verblijven
  • kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie volgen
 • personen die in de gezondheidssector werken
 • personen tussen 50 en 65 jaar
 • personen die samenwonen met mensen uit bovenstaande groepen of met kinderen jonger dan 6 maanden.

*chronisch zieken: alle patiënten vanaf 6 maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening, ook indien gestabiliseerd, van de longen (inclusief ernstige astma), het hart (uitgezonderd hypertensie), de lever, de nieren, aan metabole aandoeningen (inclusief diabetes), BMI>35, aan neuromusculaire aandoeningen of aan immuniteitsstoornissen (natuurlijk of geïnduceerd).

Vanaf 15 november 2020

Als er nog vaccins beschikbaar zijn, volgt een uitbreiding naar de hele bevolking.

Hoeveel kost het griepvaccin?

Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Dit jaar komen ook alle 50-plussers in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling. Het vaccin kost dan ongeveer 7 euro. Verblijft u in een woonzorgcentrum, dan is het zelfs gratis.

Wilt u weten of u tot een risicogroep behoort of hoeveel uw griepvaccin precies kost? Vraag het aan uw huisarts of huisapotheek.

Meer weten over griep en griepvaccinatie? Surf naar www.griepvaccinatie.be.

Gepubliceerd op dinsdag 22 september 2020
Nieuwsoverzicht