naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Stop het virus, je hebt het zelf in de hand!

Het coronavirus verspreidt zich bijzonder snel. Ook in onze gemeente. Daarom vragen we je om extra voorzichtig te zijn. Hou je aan de 6 gouden regels en beperk je nauwe contacten tot het absolute noodzakelijke! Samen kunnen we het virus stoppen!

Hou je aan de 6 gouden regels!

  1. Was je handen vaak met water en zeep of ontsmet ze met alcoholgel.
  2. Doe je activiteiten liefst buiten.
  3. Denk aan kwetsbare mensen.
  4. Hou 1,5 meter afstand van anderen en draag een mondmasker waar nodig.
  5. Beperk je nauwe contacten: maximum 1 knuffelcontact.
  6. Volg de regels voor bijeenkomsten: maximaal 4 personen.

Ik heb symptomen, wat nu?

De belangrijkste symptomen van COVID-19 zijn

  • koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden
  • spierpijn, keelpijn of hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • geur- en smaakverlies
  • verkoudheid
  • diarree

Heb je twee of meer symptomen verlaat dan onmiddellijk de school of het werk. Ga naar huis en contacteer je huisarts. Neem geen onnodige risico’s voor de school of je collega’s. Heb je kinderen met symptomen, stuur hen niet naar school, maar contacteer de huisarts.

Ik kwam in contact met een besmet persoon, wat nu?

Volg altijd de aanbevelingen van de artsen en de overheid.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen hoge en lage risicocontacten. Een hoog risicocontact is een nauw contact waarbij je minstens 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand van de besmette persoon was en waarbij minstens 1 van beiden het mondneusmasker niet of niet correct droeg.

De contact tracing beslist wie een hoog risico of een laag risicocontact is.

De maatregelen voor laag risicocontacten

Een laag risico is niet hetzelfde als ‘geen risico’. Had je een laag risicocontact met een besmet persoon, blijf dan 14 dagen in sociale quarantaine. Dat wil zeggen dat je tijdelijk niet-noodzakelijke sociale contacten, zoals hobby’s, bezoeken van grootouders... mijdt. De kans op besmetting is laag, maar niet onbestaand. Gebruik daarom je verstand en denk niet dat je sterker bent dan het virus!

De maatregelen voor hoog risicocontacten

  • Je wordt alleen getest als je symptomen vertoont.
  • Je gaat 10 dagen in quarantaine. Na deze 10 dagen ben je nog voor minstens 4 dagen waakzaam. Waakzaam wil zeggen dat je nog een aantal maatregelen zeker in acht moet nemen.
  • Je ontvangt thuis geen bezoek.
  • Bel je huisarts wanneer je symptomen krijgt.

Tijdens de 10-daagse quarantaineperiode EN de 4 dagen na het einde van de quarantaine moeten de volgende maatregelen worden genomen:

  • Bijzondere aandacht voor basishygiënemaatregelen.
  • Je mag je woning enkel verlaten voor strikt noodzakelijke aankopen bv. voeding en geneesmiddelen. Je draagt hierbij altijd een mondmasker en vermijdt contact met anderen.
  • De contacten moeten hun gezondheid zorgvuldig in de gaten houden (zelfcontrole). Als er symptomen optreden, moet de huisarts (telefonisch) worden gecontacteerd om de noodzaak van een test te beoordelen.
  • Sociale contacten moeten tijdens de quarantaineperiode worden vermeden en tijdens de 4 dagen na afloop van de quarantaineperiode zoveel mogelijk beperkt. Er moet steeds een afstand van 1,5 m worden gehouden.
  • Als tijdens de quarantaineperiode een huisgenoot symptomen ontwikkelt begint de periode van 10 dagen opnieuw voor de asymptomatische huisgenoten die aan deze nieuwe patiënt werden blootgesteld, vanaf het laatste contact. 

Angst is niet nodig, extra voorzichtigheid wel. Het is echter heel normaal als je je nu meer dan normaal gestrest, gedesoriënteerd, angstig, depressief of boos voelt. Onderdruk je emoties niet. Er zijn verschillende organisaties, initiatieven en professionele zorgverleners die voor je klaar staan.

Gepubliceerd op maandag 26 oktober 2020
Nieuwsoverzicht
6 gouden regels - 11 miljoen redenen

Deel deze pagina