naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Maatregelen om de vogelgriep te bestrijden

Op 13 november werd in Oostende vogelgriep vastgesteld bij drie wilde vogels. Daarom geldt vanaf 15 november een ophokplicht voor alle vogels en pluimvee en worden verzamelingen (tentoostellingen, wedstrijden, markten) ervan verboden, zowel voor particulieren als professionele bedrijven.

Vanaf 15 november zijn in heel België de volgende maatregelen van toepassing:

  • Alle pluimvee en vogels, met inbegrip van duiven, van pluimveebedrijven en van individuele houders, moeten worden opgehokt of zodanig afgeschermd dat contact met wilde vogels vermeden wordt. Deze maatregel is niet van toepassing op loopvogels.
  • Alle verzamelingen (tentoonstellingen, wedstrijden, markten) van pluimvee en vogels zijn verboden, zowel voor professionele bedrijven als particuliere houders.

Sinds 1 november 2020 waren in het hele land de volgende maatregelen al van kracht en zijn nog steeds van kracht:

  • Pluimvee van geregistreerde pluimveebedrijven moet worden opgehokt of op zodanige wijze worden afgeschermd dat contact met wilde vogels vermeden wordt.
  • Het voederen en het drenken van pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels moet binnen gebeuren of op zodanige wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is.
  • Het is verboden om pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels te drenken met water dat afkomstig is van oppervlaktewatervoorraden of regenwater waartoe wilde vogels toegang hebben, tenzij dat water werd behandeld om eventueel aanwezige virussen te inactiveren.

Lees alle maatregelen na op de website van het FAVV.

Gepubliceerd op maandag 16 november 2020
Nieuwsoverzicht