naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Hoe kiest u het beste mondmasker?

Er circuleren op dit moment heel wat verschillende soorten mondmaskers, maar ze beschermen niet allemaal even goed tegen het coronavirus. We geven u een overzicht van de bestaande mondmaskers en welke wel en niet geschikt zijn in de strijd tegen het coronavirus.

Soorten mondmaskers

 • Chirurgische maskers worden vooral gebruikt door verplegend personeel en zijn bedoeld om zowel de patiënt als zichzelf te beschermen.
 • FFP2/FFP3-maskers beschermen de drager nog beter tegen het coronavirus. Beide soorten worden vooral gebruikt in de medische sector.
 • Comfortmaskers zijn mondmaskers die vooral worden gedragen door het grote publiek, maar ook bijvoorbeeld door professionelen uit de medische sector. Wie een comfortmasker draagt, beschermt enkel anderen tegen een eventuele besmetting. Het is dus van groot belang dat iedereen een goed mondmasker heeft, het op de juiste manier en locatie opzet en het combineert met de zes gouden regels tegen corona: was uw handen, hou 1,5 meter afstand, hou u aan de regels voor bijeenkomsten, beperk uw nauwe contacten en denk aan de meest kwetsbaren. Zo beschermen we elkaar.

Een goed comfortmasker

U kan kiezen voor de rechthoekige wegwerpmondmaskers met plooien die in verschillende kleuren (meestal blauw) bestaan en verkocht worden in apotheken of supermarkten.

Ook stoffen mondmaskers ziet u regelmatig, al dan niet met een leuk motiefje erop:

 • De community maskers worden gemaakt in serieproductie door uw favoriete voetbalclub, uw gemeente, een winkelketen... en moeten in overeenstemming zijn met een aantal vereisten.
 • De huisgemaakte versies zijn veilig voor zover ze gemaakt zijn volgens de aanbevelingen van de FOD Volksgezondheid.
 • De stoffen maskers die de federale overheid voor elke Belg voorzag en die u kon ophalen bij de apotheek.

Een sjaal of halsdoek is toegestaan als u geen mondmasker ter beschikking hebt en als minstens twee lagen stof de mond en neus bedekken.

Opgelet: het zogenaamde gezichtsscherm (faceshield), waarbij uw volledige gezicht wordt afgedekt, is alleen toegelaten als u om medische redenen geen mondmasker kan dragen. Raadpleeg hiervoor zeker uw arts. Het houdt eventuele druppels niet volledig tegen, maar is in die gevallen beter dan niets. Hebt u geen geldige medische reden, dan volstaat dit type masker zeker niet. Uiteraard kan u een gezichtsscherm wel als aanvulling met een ander geschikt mondmasker dragen.

Welke maskers volstaan niet?

Jammer genoeg maken veel mensen gebruik van mondmaskers die werden ontwikkeld voor andere doelen en uzelf of anderen niet beschermen tegen het virus.

 • Mondmaskers met een of twee ventielen op de zijkant beschermen enkel de drager zelf en laten de uitgeademde lucht en eventuele virusdeeltjes van de drager volledig door. Andere mensen zijn dan helemaal niet beschermd. Dergelijke mondmaskers zijn dus absoluut niet toegestaan in de strijd tegen het coronavirus.
 • Ook plastieken mondmaskers beschermen niet voldoende als zij aan de zijkanten nog openingen hebben. Deze steunen op de neus of op de kin en zijn aan de andere kanten volledig open. Ze bieden geen bescherming voor uzelf en anderen. De versies met een plastieken deel voor de mond omringd door stof die de mond en neus goed bedekken, zijn wel geschikt.

Enkele tips bij de aankoop

Kies de juiste maat. Er bestaan verschillende maten (kinderen, mannen of vrouwen) en verschillende manieren om ze vast te maken (achter de oren of achter het hoofd). Een mondmasker met de juiste maat sluit nauw aan op uw gezicht. Zakt uw mondmasker af terwijl u beweegt of praat, dan heeft het niet de passende maat voor uw gezicht.

Staat u op het punt een mondmasker te kopen,

 • controleer dan eerst of u het adres en de identiteit van de fabrikant en een referentie kan vinden op het mondmasker of de verpakking.
 • Kijk vervolgens na of er een gebruiksaanwijzing aanwezig is en lees die eerst door. Zo weet u meteen op welke manier u het masker moet dragen, of u het moet wassen voor eerste gebruik, voor welke leeftijden het geschikt is enzovoort.
 • Koop het masker niet als het niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet.

Een correct gebruik

 • Het masker moet de kin, mond en neus bedekken. Een mondmasker dat u onder uw neus draagt, beschermt uzelf en anderen niet.
 • Bewaar uw mondmasker in een stoffen zak en niet in uw handtas of zak van uw jas.
 • Laat een kind jonger dan 3 jaar nooit een mondmasker dragen. Zij kunnen erdoor stikken.
 • Het is normaal dat u het gevoel hebt minder lucht te hebben als u uw mondmasker op hebt. Het betekent dat het masker werkt. Doe daarom zeker geen zware inspanningen als u uw masker draagt.
 • Onderhoud het mondmasker op de juiste manier. Volg de wasinstructies die bijgevoegd zijn of gebruik het niet langer dan de aangegeven gebruiksduur.

Raadpleeg de website info-coronavirus.be voor nog meer tips

Gepubliceerd op maandag 16 november 2020
Nieuwsoverzicht