naar top
Gemeente Bertem

Gratis leren afval verminderen

Minder afval produceren of het een nieuwe bestemming geven. Al meer dan 500 mensen leerden het de voorbije maanden. Ook u kan dit gratis en online leren tijdens de verschillende infosessies van EcoWerf en Vlaco, de Vlaamse compostorganisatie.

Kringlooptuinieren in een notendop: maandag 3 mei 2021

Denk aan de kringloop en kies voor tuinieren met minder resten én minder werk! Tijdens deze online-infosessie ontdekt u hoe uw tuinafval kunt voorkomen en hoe u allerlei tuinresten nuttig en ook creatief in de tuin kunt gebruiken. 

Kringlooptuinieren in een veranderend klimaat: donderdag 6 mei 2021

Uw tuin ondervindt invloed van het klimaat, maar hoe u uw tuin inricht, heeft ook een impact op het klimaat in uw buurt en straat. Hoe meer klimaatvriendelijke tuinen we inrichten, des te beter dit is voor het klimaat in onze dorpen en steden.

Urban gardening: maandag 10 mei 2021

Wilt u een groenere thuis, maar hebt u slechts een beperkte oppervlakte? Geen probleem! Ontdek in deze sessie hoe u in een kleine ruimte toch veel kan planten én oogsten. We zullen het o.a. hebben over stadsgroen, geveltuinen en kleinschalige tuinen.

Bij u thuis composteren: donderdag 13 mei 2021

Begint het bij u ook te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan bij de eerste zonnestralen? Wist u dat compost krachtvoedsel is voor de bloemen, planten en bomen in de tuin? En dat u compost zelf kunt produceren door uw groente,- fruit- en tuinafval thuis te composteren? Uw tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur, maar u houdt ook de duurzame kringloop in stand.

Snoeihout voorkomen en verwerken: maandag 17 mei 2021

Ontdek hier verschillende manieren om uw snoeiafval terug aan te wenden in de tuin, waardoor het eigenlijk geen afval meer is, maar nieuwe grondstof. Eén manier is bijvoorbeeld het versnipperen met een hakselaar, maar er is nog veel meer te ontdekken in deze sessie!

Grasbeheer: donderdag 20 mei 2021

Onze tuinen produceren tonnen grasmaaisel. Voor vele tuinbezitters is de opbrengst van de wekelijkse maaibeurt een bron van ongemak. Nochtans kan u grasmaaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken.  

Voedselverlies voorkomen door correct koelkastbeheer: maandag 24 mei 2021

Een goede koelkastindeling behoedt u van onfrisse verrassingen. Tijdens de sessie komt u ook meer te weten over de houdbaarheidsdata, waarom niet alle voeding in de koelkast mag en hoe u met enkele simpele tips, het maximale uit uw voeding haalt.

Voedselverlies voorkomen door bewaartechnieken: donderdag 27 mei 2021

Ontdek hoe we voedselverlies kunnen voorkomen aan de hand van bewaartechnieken. U leert er niet enkel welke invloed temperatuur (koelen, diepvriezen of koken), maar ook welke invloed het toevoegen van suiker, zout, azijn, alcohol… heeft op voedingsmiddelen.

Voedselverlies voorkomen door koken met restjes: maandag 31 mei 2021

1/3 van het geproduceerde voedsel gaat verloren. Ontdek hoe we hier iets aan kunnen doen door te koken met restjes. Maak nieuwe creaties en laat u inspireren door allerlei combinaties in de restjesrecepten van Vlaco. Met restjes kunt u nog alle kanten uit!

Pesticidenvrij beheer: donderdag 3 juni 2021

Een tuin, oprit of terras onderhouden zonder pesticiden? Ongewenste insecten de baas kunnen zonder de natuur te schaden? Woekeraars een lesje leren? Ontdek in deze sessie hoe u dit kunt! U maakt er kennis met tips, kringlooptechnieken en u krijgt een mogelijk plan van aanpak.

Inschrijven

De sessies vinden telkens plaats van 19 tot 20.30 uur. Inschrijven voor een van de bovenstaande sessies kan via afvalpreventie@ecowerf.be.  U ontvangt een bevestigingsmail en een Zoom-link vlak voor aanvang.

Wanneer u zich inschrijft, rekent men op uw deelname.

Gepubliceerd op maandag 19 april 2021
Nieuwsoverzicht
EcoWerf

Openingsuren & contact

Omgeving

Inname openbaar domein

Recyclagepark

adres
Baanakkerweg3060 Bertem
Tel. tel.
0800 97 097

Lees meer artikels over

Deel deze pagina