naar top

Leer tijdens 6 online sessies afval verminderen in huis en tuin

EcoWerf organiseert samen met Vlaco, de Vlaamse compostorganisatie, 5 online sessies die u kunnen helpen om minder afval te produceren of om het een nieuwe bestemming te geven.

Donderdag 28 januari 2021:  Urban gardening

van 19 uur tot 20.30 uur

Wilt u een groenere thuis, maar hebt u slechts een beperkte oppervlakte? Geen probleem! Ontdek in deze sessie hoe u in een kleine ruimte toch veel kan planten én oogsten. We zullen het o.a. hebben over stadsgroen, geveltuinen en kleinschalige tuinen. Ook in een stedelijke omgeving en in kleine tuintjes kunnen we de kringloop sluiten.

Woensdag 3 februari 2021: Bij u thuis composteren  

van 19 uur tot 20.30 uur

Begint het bij u ook te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan bij de eerste zonnestralen? Wist u dat compost krachtvoedsel is voor de bloemen, planten en bomen in de tuin? En dat u compost zelf kunt produceren door uw groente,- fruit- en tuinafval thuis te composteren? Uw tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur, maar u houdt ook de duurzame kringloop in stand.

Donderdag 11 februari 2021: Voedselverlies voorkomen

van 19 uur tot 21 uur

Een derde van het geproduceerde voedsel gaat verloren. Ieder van ons kan hier een verschil in maken door plannen van aankopen, teelten en maaltijden. Maar ook de plaats waar we voeding bewaren en de bewaartechniek speelt een belangrijke rol: van potten uit grootmoeders tijd tot moderne droogovens. Tot slot geven we ideeën om overschotjes te verwerken tot nieuwe creatieve maaltijden. U hoeft geen keukenprinses, geen beroepskok of ervaren restjesridder te zijn om de tips en tricks te kunnen toepassen op de overschotjes uit uw koelkast!

Vrijdag 19 februari 2021: Kringlooptuinieren in veranderend klimaat  

van 19 uur tot 20.30 uur

Ons klimaat en onze leefomgeving wijzigen. Dat merkt u aan heel wat grote en kleine dingen: de grondwaterstand in uw tuin, de jaarlijks weerkerende extreme zomertemperaturen, extreme buien en onweders en het steeds meer opduiken van plantenziekten, exoten en invasieve soorten. Tuinieren is niet meer zo eenvoudig als pakweg 20 jaar geleden. U kan uw kringlooptuin met een paar eenvoudige ingrepen wapenen tegen al dat natuurgeweld. Uw tuin ondervindt invloed van het klimaat, maar hoe u uw tuin inricht, heeft ook een impact op het klimaat in uw buurt en straat. Hoe meer klimaatvriendelijke tuinen we inrichten, des te beter dit is voor het klimaat in onze dorpen en steden.

Donderdag 25 februari 2021: Snoeihout voorkomen en verwerken

van 19 uur tot 20.30 uur

Het snoeiwerk beperken, start bij een goede aanplant, maar ook een juiste timing speelt een belangrijke rol. Er zijn verschillende manieren om uw snoeiafval terug aan te wenden in de tuin, waaronder het eigenlijk geen afval meer is, maar een nieuwe grondstof. Een manier is bijvoorbeeld het versnipperen met een hakselaar, maar er is nog veel meer te ontdekken in deze sessie!

Woensdag 3 maart 2021: Pesticidenvrij beheer van verharding en tuinen  

van 19 uur tot 20.30 uur

Een tuin onderhouden zonder pesticiden? Een oprit of terras onkruidvrij houden zonder te spuiten? Ongewenste insecten de baas kunnen zonder de natuur te schaden? Woekeraars een lesje leren? Het kan! Wilt u zich er ook aan wagen, maar weet u niet hoe? Ontdek het in deze online sessie! U maakt er kennis met heel wat tips en kringlooptechnieken en met een plan van aanpak kan u thuis zelf aan de slag.

Inschrijven

Inschrijven voor een van de bovenstaande sessies kan via afvalpreventie@ecowerf.beU ontvangt nadien een bevestigingsmail en een Zoom-link vlak voor aanvang.

Wanneer u zich inschrijft, rekent men op uw deelname.

Gepubliceerd op woensdag 13 januari 2021
Nieuwsoverzicht