naar top

Strengere regels voor wie van buiten de EU en buiten de Schengenzone naar België reist

De regels voor reizigers die per boot of vliegtuig naar België reizen, gelden voortaan ook voor reizigers die met de bus of trein vanuit landen buiten de EU en buiten de Schengenzone naar ons land komen. Zo willen we de verdere verspreiding van de besmettelijkere variant van het virus tegengaan.

Sinds half december 2020 wordt er in het Verenigd Koninkrijk een versnelde verspreiding van het coronavirus vastgesteld. Deze versnelde verspreiding is te wijten aan een mutant van het COVID-19-virus, die besmettelijker is dan de oorspronkelijke variant en zich dus sneller verspreidt. Daarom heeft de Belgische regering nu ook voor trein- en busreizigers preventief de regels aangescherpt. Het doel is om een verdere verspreiding van de besmettelijkere variant van het virus op het Belgisch grondgebied tegen te gaan.

Voortaan gelden voor trein- en busreizen vanuit landen buiten de EU en buiten de Schengenzone, met inbegrip van het Verenigd Koninkrijk, dezelfde regels als voor reizen per vliegtuig of boot:

  • het PLF-document invullen, ongeacht de duur van het verblijf in het buitenland en in België
  • voor reizigers die uit een rode zone komen en hun hoofdverblijfplaats niet in ons land hebben: een negatieve PCR-test voorleggen voor binnenkomst
  • de geldende quarantaineregels voor reizigers uit een rode zone volgen.

Vervoerders zijn verantwoordelijk om, voor het instappen, te controleren dat alle passagiers een PLF-document hebben ingevuld en desgevallend een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Als dit niet het geval is, moet de vervoerder weigeren dat de passagier instapt. De vervoerder controleert bij aankomst op Belgisch grondgebied opnieuw het PLF-document.

De wijzigingen aan het ministerieel besluit die deze nieuwe regels een wettelijke basis geeft, is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en gelden eveneens tot 1 maart 2021.

Gepubliceerd op maandag 18 januari 2021
Nieuwsoverzicht