naar top
Gemeente Bertem

Opgelet voor valse uitnodigingen voor vaccinatie

Cybercriminelen grijpen elke actualiteit aan om de internetgebruiker in de val te lokken. Het was dan ook te verwachten dat er vroeg of laat valse uitnodigingen voor vaccinaties de ronde zouden doen. Safeonweb ontving al enkele meldingen van frauduleuze uitnodigingen. Opgelet, dus!

Hoe kunt u een valse uitnodiging herkennen?

  • Komt de uitnodiging onverwacht? Bent u al gevaccineerd of denkt u dat het nog lang uw beurt niet is? Wees dan kritisch en bekijk de uitnodiging aandachtig.
  • U krijgt steeds een persoonlijke (papieren) uitnodiging via de post. Als uw gegevens gekend zijn, krijgt u ook een uitnodiging per sms of e-mail. Als u enkel een berichtje ontvangt per e-mail of sms, dan is dat verdacht. De uitnodiging wordt ook altijd verstuurd naar uw 'e-box'. Bij twijfel kan u dus via Mijn Burgerprofiel controleren of uw uitnodiging zichtbaar is in de e-box.
  • Alle uitnodigingen per e-mail worden verstuurd vanaf het e-mailadres cov19-vaccin@doclr.be. Controleer dus zeker de afzender als u een uitnodiging per e-mail ontvangt. Het adres van een afzender kan nagemaakt worden (gespoofd), dus blijf kritisch. 
  • De juiste sms wordt verstuurd vanuit het nummer 8811.
  • De uitnodiging komt op uw naam. Als u een bericht ontvangt dat niet persoonlijk aan u gericht is, dan is het verdacht.
  • Op de juiste e-mail staan altijd de contactgegevens van het vaccinatiecentrum vermeld die bij uw officiële woonplaats horen: GC Colomba - Wijngaardstraat 1 - 3070 Kortenberg.
  • U wordt uitgenodigd door het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid. U krijgt in geen geval een uitnodiging van uw gemeente of van één van de merken van de vaccins.
  • Er wordt nooit om een betaling gevraagd: de vaccinatie en het vaccin zijn gratis.
  • Er worden ook nooit persoonlijke gegevens zoals paswoorden, pincodes of rekeningnummers gevraagd.

Goed om weten: De brief wordt verstuurd naar uw officiële domicilieadres, zoals dat gekend is in het rijksregister. Een sms en e-mail wordt verzonden naar het telefoonnummer en e-mailadres dat gekend is bij uw ziekenfonds. Log in bij of contacteer uw ziekenfonds om na te gaan of ze uw juiste e-mailadres en gsm-nummer hebben. 

Lees meer over verdachte berichten, het invullen van uw gegevens of over de juiste informatie over uw uitnodiging voor vaccinatie via: https://www.safeonweb.be/nl/actueel/kijk-uit-voor-valse-uitnodigingen-voor-vaccinatie

Alle informatie over vaccinatie in ons vaccinatiecentrum leest u op www.vaccinatiecentrumbertem.be

Gepubliceerd op woensdag 10 maart 2021
Nieuwsoverzicht