naar top
Gemeente Bertem

Troostplek en Troostpad in Leefdaal

Het gewone leven is door het coronavirus ontwricht. Bepaalde gebruiken en rituelen lopen anders dan vroeger. Velen hebben het moeilijk om hiermee om te gaan. Ferm, Ferm Leefdaal en Logo Oost-Brabant zorgden daarom voor een Troostplek en Troostpad waar mensen troost vinden en geven én hoop planten.

Een troostplek is een groen plekje dat voor iedereen toegankelijk is. Waar mensen elkaar kunnen vinden in troost en waar u samen met uw buurt of gemeente bloembollen plant als symbool voor verbondenheid, hoop en kracht.

Ook Ferm Leefdaal wilde graag een Troostplek inrichten in onze gemeente. De ruimte aan de kapel van O.-L.-V. ter Nood aan de hoek van de Neerijse steenweg en de Vlieguit is een mooie, rustige plek die goed bereikbaar is. Bovendien heeft Ferm Leefdaal een symbolische band met deze plek, die in 1937 door de toenmalige ‘Boerinnenbond’ werd opgericht. Ook toen was het een plek die mensen troost bracht. De functie van deze plek is een beetje in onbruik geraakt en het leek Ferm een goed idee om dat opnieuw leven in te blazen. Ferm Leefdaal wil echter nadrukkelijk de functie van deze plek verruimen en er een plek van maken voor iedereen die troost zoekt, los van een bepaald geloof, zonder afbreuk te doen aan het lokale erfgoed. Het lokaal bestuur Bertem gaf de toestemming om op die plek een Troostplek in te richten.

De Troostplek werd ingericht met een Troostpaneel. Dit is een infobord met informatie over het concept van een troostplek en een gedicht. Daarnaast werden er ook bloembollen geplant.

Ook LOGO Oost-Brabant vond het een mooi initiatief en werkte samen met Ferm een Troostpad uit. Deze lus van ongeveer 3 km vertrekt aan de Troostplek. Onderweg komt u voorbij panelen die het thema rouw, verdriet en troost bespreekbaar maken. 

Op 21 maart, bij begin van de lente en ongeveer een jaar na de eerste lockdown, organiseerde het team van vrijwilligers van Ferm Leefdaal een klein herdenkingsmoment met een beperkte groep om de plek officieel te openen en het Troostpad in te wandelen. Vanaf nu is iedereen uit de buurt, het dorp of elke toevallige voorbijganger er welkom. Het Troostpad is een mooie wandeling, een absolute aanrader!

Ferm creëert Troostplekken in heel Vlaanderen om samen troost te vinden en te geven én om hoop te planten. Op dit moment staat de teller al op ruim 300!

Gepubliceerd op vrijdag 02 april 2021
Nieuwsoverzicht
Troospad

Openingsuren & contact

Evenementenloket

Lees meer artikels over

Deel deze pagina