naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Overlast van zwerfkatten? Neem contact op met Cattitude VZW

Om de overpopulatie en overlast van zwerfkatten op een diervriendelijke manier aan te pakken, schreef het lokaal bestuur Bertem een zwerfkattenproject uit. Hiervoor werken we samen met Cattitude vzw.

Om de zwerfkattenproblematiek zo goed mogelijk en diervriendelijk aan te pakken, werkt Cattitude vzw via de zogenaamde TNR-werkwijze: trap, neuter en return of vangen, neutraliseren (steriliseren of castreren) en terugplaatsen. 

Trap - vangen

Een van de vrijwilligers van Cattitude vzw plaatst een vangkooi. Dit is een diervriendelijke kooi die voldoende groot is, zodat de kat zich niet kan bezeren.

Neuter - neutraliseren of steriliseren en castreren

Nadat de kat gevangen werd, brengt Cattitude vzw het dier naar de dierenarts die het steriliseert én test op Aids/Leucose. Dit laatste is erg belangrijk om de verspreiding van deze besmettelijke virussen bij zwerf- en huiskatten in te dijken.  

Return - terugplaatsen

Als het om een verwilderde zwerfkat gaat, krijgt het een merkteken aan het oor voor het terug (steriel) uitgezet wordt in de oorspronkelijke omgeving. Dit merkteken zorgt ervoor dat men weet dat deze kat al 'geneutraliseerd' is. Zo voorkomt men dat ze een tweede keer wordt gevangen en onder narcose moet.  

Wanneer katjes nog gesocialiseerd kunnen worden, worden zij na de sterilisatie of castratie niet opnieuw uitgezet. Zij komen dan bij één van de opvanggezinnen van Cattitude vzw terecht waar zij wennen aan het leven in huis. Nadat zij voldoende gesocialiseerd zijn en als zij oud genoeg zijn (kittens vertrekken pas vanaf 12 weken), zoeken ze een nieuwe thuis voor hen.  

Meld dolende en hulpbehoevende katten!

Merkt u een dolende en/of hulpbehoevende kat op zonder eigenaar of waarvan de eigenaar niet gekend is, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan Cattitude vzw. Dit kunnen zowel volwassen katten als kittens zijn. 

Contact opnemen kan via info@cattitude.be of via het contactformulier op de website van Cattitude.

Voor dringende meldingen (aangereden kat, zieke kat, jonge kittens…) kan u terecht op het noodnummer: gsm 0468 49 15 03.  

Cattitude vzw is ook steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers (opvanggezin, vangacties…).

Meer info via https://cattitude.be

Gepubliceerd op woensdag 15 maart 2023
Nieuwsoverzicht
Katje

Openingsuren & contact

Omgeving

Recyclagepark

adres
Baanakkerweg3060 Bertem
Tel. tel.
0800 97 097

Lees meer artikels over

Deel deze pagina