naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Rook- en vuurverbod in bossen en natuurgebieden

De droogte in verschillende natuur- en bosgebieden vergroot het risico op brandgevaar. Daarom heeft Natuur en Bos een tijdelijk verbod ingesteld op vuur maken en op roken in de bossen en in een aantal natuurgebieden.

In verschillende natuur- en bosgebieden in Vlaanderen ontwikkelen zich momenteel situaties van droogte die zeer snel een acuut risico op brandgevaar met zich kunnen meebrengen. Elk bijkomend risico op brand als gevolg van het maken van vuur of roken in natuur- en bosgebieden moet dan ook vermeden worden.

Natuur en Bos heeft daarom een tijdelijk verbod ingesteld op vuur maken en op roken in de bossen en een aantal natuurgebieden. Dit verbod geldt vanaf het moment dat het risico op natuurbranden de kleurcode geel, oranje of rood krijgt. Deze kleurcode wordt per provincie bepaald en kan onder andere via www.natuurenbos.be geraadpleegd worden. 

Er wordt één uitzondering gemaakt voor de (zomer)kampen. Het is toegelaten om te koken op vaste plaatsen in het kader van kampen en als de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden. Ook kampvuren in het kader van kampen kan onder gecontroleerde omstandigheden toegestaan worden bij code geel van het risico op brandgevaar. Bij code oranje of rood van het risico op brandgevaar blijft dit verboden. Sowieso moeten de nodige bijkomende voorzorgsmaatregelen genomen worden. Die worden opgesomd in het besluit dat u hier kan downloaden.

Dit besluit inzake veiligheidsmaatregelen houdt in dat alle boswachters en natuurinspecteurs in alle bossen en een aantal natuurgebieden (tijdelijk) een bijkomende bevoegdheid krijgen en ter zake kunnen optreden.

Het veiligheidsbesluit loopt af op 30 september 2021.

Gepubliceerd op donderdag 24 juni 2021
Nieuwsoverzicht