naar top
Gemeente Bertem

Op zoek naar een betaalbare huurwoning?

Een goede, kwaliteitsvolle en betaalbare huurwoning vinden, is voor velen onder ons een zware weg om te bewandelen. De volgende steunmaatregelen kunnen voor de nodige hulp zorgen.

1. De Vlaamse huurpremie

Gezinnen die een woning huren op de privémarkt en al minstens vier jaar onafgebroken op de wachtlijst staan voor een sociale woning kunnen recht hebben op een maandelijkse huurpremie. Van zodra u in aanmerking komt voor de huurpremie, bezorgt Wonen-Vlaanderen u automatisch een gepersonaliseerd aanvraagformulier.

2. De Vlaamse huursubsidie

Verhuist u van een slechte of onaangepaste woning naar een kwaliteitsvolle woning of een woning die beter aangepast is voor uw gezin? Dan komt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een Vlaamse huursubsidie.

3. De huurwaarborglening

De huurwaarborg, tegenwoordig meestal gelijk aan drie maanden huur neemt een zware hap uit uw budget. Bij het Vlaams Woningfonds kan u een renteloze huurwaarborglening aanvragen. Elke persoon die de huurovereenkomst ondertekent of zal ondertekenen, moet voldoen aan de voorwaarden.

4. Vermindering van de onroerende voorheffing voor huurders

Deze steunmaatregel is er voor gezinnen met minstens twee kinderbijslaggerechtigde kinderen, personen met een handicap of oorlogsinvaliden. De eigenaar van de woning krijgt deze vermindering en moet het bedrag ervan verrekenen met de huurprijs of doorstorten aan de huurder. Huurders van privéwoningen moeten de vermindering zelf aanvragen. Bij een sociale huurwoning gebeurt deze aftrek automatisch.

Gepubliceerd op woensdag 20 oktober 2021
Nieuwsoverzicht
Wonen_aan_IJse_en_Voer

Openingsuren & contact

Woonloket Wonen aan IJse en Voer

Lees meer artikels over

Deel deze pagina