naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Wanneer en waar laat ik me testen op het coronavirus?

Laat u altijd meteen testen op COVID-19 als u symptomen heeft of wanneer u contact had met een besmet persoon. Met symptomen gebruikt u de online zelfevaluatie. Zonder symptomen maakt u zelf een afspraak in een testcentrum. Om een CovidSafeTicket te krijgen, is een sneltest mogelijk.

Wanneer laat ik me testen?

 1. Laat u meteen testen als u deze symptomen heeft:
  • hoest, benauwdheid/kortademigheid, pijn aan de borst, smaak- of geurverlies
  • minstens twee van de volgende symptomen: koorts, spierpijn, keelpijn of hoofdpijn, vermoeidheid; verkoudheidsverschijnselen, waterige diarree, verwardheid of een plotse val
 2. Laat u testen als u een risicovol contact had met een besmet persoon bv. langer dan 15 minuten en op minder dan 1,5 meter contact. Dat is ook het geval als u een "rood scherm" krijgt op uw app Coronalert.
  U laat zich meteen een eerste keer testen. U blijft in quarantaine tot u het resultaat kent van die test.
  • Is de test negatief en bent u volledig gevaccineerd? Dan kan u de quarantaine stopzetten. U laat zich opnieuw testen na 7 dagen. 
  • Is de test negatief, maar bent u niet gevaccineerd? Dan blijft u in quarantaine. Laat u nog een tweede keer testen 7 dagen na uw laatste contact met de besmette persoon. Als die tweede test ook negatief is, mag u de quarantaine verlaten.
  • Is de test positief, dan gaat u in isolatie.   
 3. Als u terugkeert van een buitenlandse reis in een rode zone, moet u zich laten testen afhankelijk van het land van herkomst (binnen of buiten de Europese Unie) en uw vaccinatiestatus. De laatste richtlijnen hierover vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.
 4. Als u op reis vertrekt en nog niet volledig gevaccineerd bent, is het mogelijk dat u zich nog moet laten testen. Check de voorwaarden van het land van uw bestemming op https://reopen.europa.eu/nl of https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen.

Meer over testen op COVID-19.

Waar en hoe laat ik me testen?

Via zelfevaluatie

Bij milde symptomen o.a. hoesten, koorts, keelpijn, hoofdpijn, smaak-of reukverlies kunt u een zelfevaluatie doen. U vult er een vragenlijst in om in te schatten of een test voor corona zinvol is. Bij milde symptomen die zouden kunnen wijzen op corona, kan u na het invullen van de vragenlijst zelf een code aanmaken om een coronatest te laten afnemen bij een testcentrum, labo of apotheker.

Via huisarts

Alleen wanneer u ergere symptomen heeft of een risicopersoon bent (bv. zwangere vrouwen, mensen met diabetes, hart-, nier-, lever- of longziekten, kankerpatiënten...) belt u naar uw huisarts. Uw huisarts schrijft een test voor en geeft u een voorschrift of een code. Maak daarmee een afspraak in een testcentrum ("test- en triagecentrum").

Contactonderzoek

 • U wordt gebeld of bezocht door het contactonderzoek (tel. 02 214 19 19) omdat u contact heeft gehad met een besmet persoon die u als risicocontact heeft doorgegeven. Het contactonderzoek sms't u een code. Maak daarmee  een afspraak in een testcentrum.
 • Heeft u contact gehad met een besmet persoon, maar nog geen nieuws van het contactonderzoek? Bel dan zelf naar het contactonderzoek op tel. 02 214 19 19. Als de besmette persoon u als risicocontact heeft genoemd, kunnen ze u zo verder helpen.
 • U krijgt een rood scherm op je app coronalert: bel naar het contactonderzoek op tel. 02 214 19 19. Het contactonderzoek geeft u een code. Maak daarmee een afspraak in een testcentrum.

Reizen of CovidSafeTicket

Resultaat van de test

Meer info over het covid-certificaat op www.vlaanderen.be/covid-certificaat.

Meer info

Alle info over testen, isolatie en quarantaine vindt u op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Gepubliceerd op dinsdag 16 november 2021
Nieuwsoverzicht
Covid-19 test

Deel deze pagina