naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Brabantse Wouden: een Nationaal Park?

Tussen de historische wouden Hallerbos, Zoniënwoud en Meerdaalwoud ligt een mozaïek van bossen, akkers en weiden. Met daarbij authentieke dorpen en de meanderende Dijle, IJse en Laan. Deze groene long vormt de Brabantse Wouden. Een Nationaal Park in wording! Maar wat houdt dat in?

Ooit bedekte het immense Kolenwoud de hele streek en nog steeds omvatten de Brabantse Wouden liefst 85% van de echte oude bossen in Vlaanderen. En ook meer dan 10 000 monumentale bomen met een omtrek van meer dan 300 cm. Maar door de eeuwen heen raakte dat woud versnipperd. Daardoor ging de biodiversiteit achteruit en werd de natuur kwetsbaarder.

Al jaren gebeuren er inspanningen om de natuur in de streek te herwaarderen. Zo bundelen de provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse overheid en de gemeenten de krachten in drie strategische projecten in het gebied: Horizon+, Zennevallei en Walden. Ook vrijwilligers- en natuurverenigingen zetten zich in, net als het Agentschap voor Natuur en Bos dat er een multifunctioneel bos- en natuurbeheer voert.

Een Nationaal Park in 2023?

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir wil in Vlaanderen vier Nationale Parken inrichten. Aan die erkenning hangt een structurele ondersteuning vast van de Vlaamse overheid. Daarom sloegen de provincie Vlaams-Brabant, de terreinbeheerders en de betrokken gemeenten de handen in elkaar. Samen dienden ze in september 2021 een conceptnota in als eerste stap naar een erkenning. Als de kandidatuur de selectie overleeft, komt er tegen eind 2022 een concreet masterplan. Als in 2023 de officiële erkenning volgt, wordt het plan in uitvoering gebracht. Tussen de versnipperde natuur komen natuurontwikkelingszones, in overleg met de landbouwers, gebruikers en de grondeigenaars. Meer en sterkere natuur maakt het gebied immers weerbaarder tegen klimaatwijziging en doet de belevingswaarde nog toenemen.

Duurzame recreatie

Recreatie en natuur gaan hand in hand in de Brabantse Wouden. Bewoners en dagjestoeristen maken er lange wandelingen, mooie fietstochten en uitdagende mountainbiketochten. Natuurspotters kunnen urenlang ongestoord turen vanop de publiek toegankelijke observatietorens. Maar recreatie zorgt ook voor druk op de kwetsbare zones. Door kleinere natuurgebieden te versterken of te verbinden, en door het landbouwplateau en dorpskernen ook recreatief in te schakelen, wordt de druk minder. Nieuwe onthaalpoorten in de stads- en dorpskernen en bij spoorwegstations vangen de verkeersdruk op. En parkrangers waken over een gezond evenwicht en helpen waar kan. Toerisme Vlaanderen staat mee borg voor de toeristische kwaliteit en duurzaamheid, de beleving en de vermarkting.

Ook het culturele erfgoed krijgt ruimte in het Nationale Park Brabantse Wouden. Dat erfgoed vindt u in de dorpen en de historische steden. Ook in de plooien van het landschap stoot u op kastelen, hoeven, kloosters en sanatoria. De economie is er vooral duurzaam, met landbouwers die inzetten op korteketenverkoop en lokaal hout als ecologisch bouwmateriaal.

Helpt u mee?

U kan als bewoner, bedrijf, school, vereniging of landbouwer meewerken aan dit toekomstige Nationale Park. Hebt u een idee voor het masterplan? Wilt u de handen uit de mouwen steken met een natuurvereniging? Zelf een project opstarten? Of u engageren als parkranger? Stuur een vrijblijvend mailtje naar brabantsewouden@vlaamsbrabant.be.

Gepubliceerd op maandag 17 januari 2022
Nieuwsoverzicht
De Brabantse Wouden ii.jpg

Openingsuren & contact

Omgeving

Recyclagepark

adres
Baanakkerweg3060 Bertem
Tel. tel.
0800 97 097

Deel deze pagina