naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

De geluksdriehoek bouwblok 1: goed omringd zijn

Een gelukkig leven: dat wensen we elkaar allemaal toe. Maar u gelukkig voelen of gelukkig zijn, wat is dat precies? Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle belangrijke wetenschappelijke kennis over geluk – Wat is het en hoe kan u eraan werken? – in de geluksdriehoek.

De geluksdriehoek bestaat uit 3 bouwblokken. Ze zijn alle drie belangrijk en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onder de driehoek staat een oranje bol. Die bol kan u uit balans brengen. Dat is niet erg: u moet en kan niet altijd gelukkig zijn. In dit artikel zoomen we in op het eerste bouwblok. 

Het bouwblok ‘Goed omringd zijn’ verwijst naar het gevoel dat u warme en vertrouwde relaties hebt met de mensen om u heen. We zijn sociale wezens en maken deel uit van een gemeenschap en leven samen. Warme, bevredigende contacten laden onze batterijen op, geven ons de kans om te troosten en getroost te worden en zorgen ervoor dat we gemeenschappelijke herinneringen opbouwen.

Wat kan u doen om u goed omringd te voelen? Volgende vragen en opdrachten helpen u op weg:

  • Bij wie vindt u steun? Geef een compliment aan de mensen bij wie u zichzelf kan zijn, bij wie u niet alleen in goede, maar ook in kwade dagen welkom bent. Zulke relaties bouwt en behoudt u natuurlijk niet zomaar. U moet er tijd voor maken, moeite voor doen. 
  • Waar bent u dankbaar voor? Sta stil bij dat waarvoor u dankbaar bent. Als u iemand vertelt dat u dankbaar bent voor hem of haar of voor iets wat hij of zij doet, dan maakt u die persoon niet alleen blij, maar versterkt u jullie band ook.
  • Hoe betekent u iets voor anderen? Help de ander eens. Als we bijvoorbeeld iemand kunnen helpen, is dat fijn. Niet alleen voor de persoon die u helpt, maar ook voor u. Want zo voelen we ons betrokken. We voelen dat we iets voor iemand kunnen betekenen. En dat betekent heel wat.

Meer info, tips en oefeningen vindt u op de website van de geluksdriehoek

Gepubliceerd op dinsdag 25 januari 2022
Nieuwsoverzicht
De geluksdriehoek bouwblok 1 goed omringd zijn.jpg

Openingsuren & contact

Zorg en welzijn

Deel deze pagina