naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Binnenkort moeten vrijwilligers die met jongeren werken hun strafblad voorleggen

Vlaams ministers Zuhal Demir en Ben Weyts willen vanaf het najaar van 2022 ook vrijwilligers en verenigingswerkers die met minderjarigen willen werken, een uittreksel van het strafregister laten voorleggen. Momenteel is dat al het geval voor leerkrachten en hulpverleners in het jeugdwerk.

Vlaams minister van Justitie, Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister van Sport, Ben Weyts (N-VA) willen vanaf het najaar van 2022 ook vrijwilligers en verenigingswerkers die met minderjarigen willen werken, een uittreksel van het strafregister laten voorleggen.

Momenteel is dat al het geval voor leerkrachten en hulpverleners in het jeugdwerk. Maar de federale regering voorziet de verplichting van het model van uittreksel in principe ook al ‘voor het uitoefenen van een activiteit die onder opvoeding, psycho-medisch-sociale begeleiding, hulpverlening aan de jeugd, kinderbescherming, animatie of begeleiding van minderjarigen valt’.

Vlaams actieplan voor seksueel geweld

Het voorstel kadert in het Vlaams actieplan voor seksueel geweld. Zo willen de ministers zedendelinquenten preventief weghouden van minderjarigen. Het gaat dus ook om vrijwilligers en verenigingswerkers zoals sporttrainers, koorleiders, animatoren en leiders in jeugdbewegingen.

Een blanco strafblad is trouwens niet nodig, maar een onberispelijke omgang met minderjarigen qua goed gedrag en zeden is voortaan een vereiste. Elke sector zal tegen het najaar van 2022 een draaiboek ontvangen dat hen zal helpen om de verplichting in de praktijk uit te voeren.

Gepubliceerd op vrijdag 21 januari 2022
Nieuwsoverzicht
Document

Openingsuren & contact

HRM

Tel. tel.
016 49 99 99
e-mail
hrm@bertem.be

Deel deze pagina