naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Genieten in eigen groen. Wat kan u tegen teken doen?

Niet alleen u, maar ook vogels, bijen, vlinders en allerlei andere insecten en kleine diertjes genieten maar al te graag van uw gezellige tuin. Heerlijk! Maar er zijn ook diertjes waarvoor u moet opletten. Zoals de teek. Onderzoek wijst uit dat we 45% van de tekenbeten oplopen in eigen tuin.

Met enkele simpele ingrepen zorgt u voor meer natuur, maar beperkt u toch de aantrekkelijkheid voor teken in uw tuin.

Neem uw tuin eerst eens grondig onder de loep. Grenst uw tuin aan een groen-, natuur-, park- of bosgebied? Dan zijn maatregelen aangewezen om teken te weren op de veel gebruikte plaatsen in uw tuin, zoals de plaatsen waar de kinderen spelen of waar u zich graag ontspant. 

  • Speeltuigen voor de kinderen, zoals een schommel of zandbak, plaatst u best niet langs borders met hoge planten.
  • Paden of open stukken 'speelgras' onderhoudt u extra door overhangende planten te trimmen.
  • Toch graag een zitplekje naast weelderig wilde begroeiing? Of wordt uw moestuin begrensd door wilde natuur? Voorzie dan een droge border (50 tot 100 cm) van zand, schelpen, gravel of kiezel. Teken verkiezen een vochtige omgeving.
  • Krijgt uw tuin al eens bezoek van reeën? Zij zijn de ideale gastheer voor teken, die zich verder kunnen verspreiden in uw tuin. Om ongewenst bezoek te vermijden, plant u best niet hun lievelingskostje, zoals alle planten van de rozenfamilie (appel- en perenbomen, bramen, frambozen, meidoorn...).

Ook uw eigen huisdieren kunnen teken naar u toebrengen. Voorkom dus teken bij uw huisdier door:

  • In het tekenseizoen elke dag uw huisdieren te controleren op teken.
  • Verwijder teken altijd op een correcte manier en in één beweging met een geschikte tekenverwijderaar.
  • In het tekenseizoen kan u preventief uw hond of kat behandelen tegen teken. Dit kan gecombineerd worden met vlooienpreventie. Let op: gebruik zeker niet meer biociden dan nodig. Raadpleeg voor meer informatie uw dierenarts.
  • Heeft u uw huisdieren behandeld met insecticiden, vermijd dan dat hun haren achterblijven in de tuin of natuur. Vogels gebruiken ze voor hun nest, wat kan leiden tot sterfte van de kuikens.

Ondanks deze maatregelen kan het toch nog gebeuren dat u een tekenbeet oploopt. Daarom blijft het belangrijk om te controleren op tekenbeten nadat u in de tuin gewerkt of gespeeld heeft. Controleer uzelf, uw kinderen en huisdieren iedere dag. Heeft u een tekenbeet, verwijder deze dan correct. Krijgt u een rode kring rond de plaats van de beet of ontwikkelt u (griepachtige) symptomen in combinatie met spier- en/of gewrichtspijn binnen een maand na de beet, ga dan bij de huisarts langs.

Meer info:

Gepubliceerd op dinsdag 10 mei 2022
Nieuwsoverzicht
Controleer uzelf op teken nadat u in de tuin heeft gewerkt.

Lees meer artikels over

Deel deze pagina