naar top
Gemeente Bertem

Het bomencharter: meer bomen in en buiten Bertem

Bertemnaar Jo Maes had in 2019 een plan: voor zoveel mogelijk nieuwe bomen zorgen. Hij werd niet overal met open armen ontvangen, maar Jo zette door en zo werd het bomencharter geboren: lokale besturen en andere partners engageren zich om een aantal bomen te planten op het grondgebied.

Jo mailde tot vervelens toe naar de gemeenten in Vlaams-Brabant om ze te overtuigen toe te treden. Het werkte: in oktober 2019 ondertekenden 19 lokale besturen een eerste charter, goed voor 100 000 nieuwe bomen. Het charter werd een heuse sneeuwbal en stopte niet aan de Vlaams-Brabantse grenzen. Ondertussen is het bomencharter een nationaal fenomeen met 178 lokale besturen en meer dan 30 partners die op het terrein zorgden voor 1 miljoen nieuwe bomen.

Doorheen de jaren werd Team Bomencharter een goed geoliede machine: Jo houdt de tellingen bij, maar wordt vakkundig bijgestaan door het centrum voor botanische verrijking en Hart voor Bomen, twee organisaties die structureel meedenken en alle mogelijke vraagstukken beantwoorden. Team bomencharter gaat in deze vorm nog zeker door tot in 2024 en wil dan 1,7 miljoen bomen geplant zien. We herhalen: 1,7 miljoen bomen op een luttele 5 jaar. En het strafste is: ze zitten op schema. Hoewel Jo zelf geen bomen plant, maakt hij van het bomencharter één groot, concreet verhaal.

De Bertemse bomenman

Aan geuzennamen geen gebrek voor Jo: zolang er maar bomen geplant worden maakt het hem weinig uit hoe ze hem noemen. Hij draagt de naam met trots, al vond hij ze onbedoeld in de buik van ambtenarenmailverkeer waar de hete aardappel van dienst naar dienst werd doorgeschoven: ‘Wie gaat deze keer de Bertemse bomenman van antwoord dienen?’

Niet alle lokale besturen beschouwden Jo als een luis in de pels. In Bertem werd hij bijvoorbeeld met open armen ontvangen en gesteund in zijn project. In de Vleugt, de zaal waar de gemeenteraad doorgaat, hangt tot op de dag van vandaag een kunstwerk dat geïnspireerd werd door het bomencharter en aan speeltuin ’t Blok vind je een scheefbladige lindeboom, het zit immers wat scheef met ons klimaat. Jo passeert er bijna dagelijks en gaf de boom in zijn eerste levensjaren water, want zonder water geen groei.

De toekomst

Dat het bomencharter nu al een overdonderend succes is, ligt aan verschillende factoren. Het is laagdrempelig, het is een collectief gegeven en het is een schoolvoorbeeld van een burgerinitiatief. Daarnaast zet het charter in op sensibilisering en mobilisatie in plaats van op verplichting, wat de collectiviteit ten goede komt. Het draait om actie ondernemen. Het bomencharter is een deel van de oplossing samen met af en toe vegetarisch eten, de verwarming een paar graden lager zetten, een beetje trager rijden op de snelwegen en soms de fiets nemen. Want alle beetjes helpen.

En wat met de toekomst? Team Bomencharter gaat door tot in 2024, daarna wordt de fakkel overgenomen door het centrum voor botanische verrijking. Jo vat het wonderlijk samen: ‘Je kan niet voor alles tegelijk tijd maken, maar dat moet ook niet’. Wanneer we hem vragen wat zijn toekomstplannen zijn, zegt hij: ‘Een bomenboek misschien, maar dat kan nog lang duren’.

Bertem streeft naar 500 nieuwe bomen tussen 2019 en 2024. Ondertussen zijn er 455 geplant. Ook wij zitten op schema, maar er mogen nog altijd bomen bij.

Gepubliceerd op dinsdag 14 juni 2022
Nieuwsoverzicht
Boom

Openingsuren & contact

Deel deze pagina