naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Opgepast: phishingmails in naam van de burgemeester in omloop

De laatste dagen circuleren er valse e-mails van onze burgemeester Joël Vander Elst. Dit is een klassiek voorbeeld van phishing. Ga er dus niet op in.

Hoe kan ik phishing herkennen? 

Phishers gaan steeds grondiger te werk waardoor het moeilijker wordt om valse informatie op het internet te herkennen. Wat de mails van de 'burgemeester' betreft, die werden verstuurd vanuit een @gmail adres. De burgemeester mailt steeds vanuit een @bertem adres. Check altijd de afzender en beantwoord deze mails niet. Meer tips om phishing te herkennen vindt u op de website van consumentenbescherming

Hebt u toch gereageerd?

Wellicht zult u een antwoord krijgen van hetzelfde mailadres om een bepaald bedrag over te maken. Opnieuw: ga hier niet op in. In de eerste mails proberen de phishers een vertrouwensband op te bouwen, later proberen ze geld en gegevens te stelen.

Wat kan u tegen phishing doen? 

Eerst en vooral kan u de afzender van de mails blokkeren. Volg het stappenplan voor Gmail, Outlook en Telenet. Vervolgens kan u de verdachte berichten doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.

Wat doet het lokaal bestuur? 

Uiteraard draaien onze diensten op volle toeren om verdere escalatie te vermijden. Zo werd het e-mailadres ondertussen door onze helpdesk geblokkeerd op de server. Dat neemt niet weg dat er in de toekomst nog phishingpogingen ondernomen kunnen worden. Wees voorzichtig!

Gepubliceerd op woensdag 07 december 2022
Nieuwsoverzicht
phishing-g77f9c02bf_1280

Deel deze pagina