naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Herfstvaccinatie tegen COVID-19

In het najaar verwachten we opnieuw periodes met veel COVID-19-besmettingen. Voor een volgende heropflakkering zich aandient, krijgen alle volwassenen de kans om hun persoonlijke bescherming te versterken met een booster. Zo gaan we veiliger de herfst- en wintermaanden in.

De vaccins tegen COVID-19 bieden uitstekende bescherming tegen ernstige ziekte na een COVID-besmetting: wie gevaccineerd is, loopt veel minder kans om nog zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis opgenomen te worden of te overlijden. Die bescherming is hoog voor alle varianten van het virus die we tot nu toe kennen.

Na een aantal weken en zeker maanden begint de werkzaamheid van de vaccins geleidelijk aan af te nemen. Dat is vooral het geval voor de bescherming tegen besmetting en milde ziekte, maar ook in mindere mate voor de bescherming tegen zware ziekte. Een vaccinatie aan het begin van de herfst zorgt ervoor dat de bescherming die de vaccins bieden, opnieuw versterkt wordt.

Kwetsbare personen worden eerst uitgenodigd

Een vaccinatie aan het begin van de herfst is sterk aanbevolen voor al wie extra kwetsbaar is om door een COVID-19-besmetting zwaar ziek te worden.

In de najaarscampagne zullen deze personen dan ook als eerste uitgenodigd worden:

  • Alle personen vanaf 65 jaar. Ook mensen van 80 jaar en ouder die aan het begin van de zomer al een extra (tweede) booster gekregen hebben, wordt aanbevolen in de herfst een vaccinatie te krijgen (met minimaal drie maanden tussentijd)
  • Mensen met een verzwakte immuniteit

Alle andere volwassen Vlamingen worden uitgenodigd volgens leeftijd in september en oktober.

Vanaf september worden de uitnodigingen verstuurd. Vóór 1 november moet iedereen de kans gekregen hebben om een herfstbooster te krijgen. U mag uw uitnodiging dus verwachten in september of de eerste helft van oktober. U krijgt uw uitnodiging per post en in uw e-box (soms ook per e-mail). 

Niet voor minderjarigen zonder risicofactoren

Jongeren en kinderen onder de 18 jaar kunnen nog geen herfstbooster krijgen, tenzij ze wegens gezondheidsproblemen een hoger risico hebben op ernstige ziekte door COVID-19. Stagiairs die werken in de zorgsector kunnen wel een herfstbooster krijgen.  

Een vaccinatie in de herfst ook als u al besmet bent geweest

Bent u al (recent) besmet geraakt met COVID-19? Dan nog is een herfstbooster nuttig voor u en aanbevolen als u tot de risicogroepen behoort.

Vaccinatie met Pfizer of Moderna

Uw vaccinatie in de herfst zal een mRNA-vaccin zijn van Pfizer of Moderna. Deze vaccins bieden nog altijd een hoge mate van bescherming tegen een ernstig ziekteverloop, ook bij besmettingen met de Omikron-varianten die we momenteel kennen. 

Meer info

https://www.laatjevaccineren.be/covid-19-vaccinatie/voor-wie/herfstvaccinatie-blijf-je-beschermen-tegen-covid-19 

Gepubliceerd op maandag 25 juli 2022
Nieuwsoverzicht
vaccinatie

Deel deze pagina