naar top
Gemeente Bertem

App tegen voedselverlies

Dagelijks belandt heel wat voedsel dat nog perfect eetbaar is in de vuilnisbak. Samen met EcoWerf wil Vlaco vzw hier iets aan doen met onder andere de lancering van de gloednieuwe app Plan-eet.

Uit onderzoek van het Departement Omgeving blijkt dat een gemiddeld Vlaams gezin per jaar maar liefst 369 euro aan voedsel weggooit. In totaal maakt dat een hallucinant getal van 240 925 ton aan voedselverlies in Vlaanderen.


En daar willen Vlaco en EcoWerf iets aan doen. We moeten ons namelijk bewust worden van hoeveel voedsel we verspillen, we denken vaak dat het ‘bij ons thuis’ wel meevalt. En daarnaast kunnen we allemaal wel eens wat tips gebruiken om voedselverlies te beperken.

De app Plan-eet zit boordevol tips & tricks om u te helpen zo bewust mogelijk om te gaan met voedsel. Denk aan technieken om voedsel optimaal te bewaren, leuke recepten om restjes in te verwerken tot zelfs tips om in de winkel enkel te kopen wat u nodig heeft. Want wat u niet te veel koopt, moet u natuurlijk ook niet weggooien.

Daarnaast kunt u met Plan-eet een inschatting maken van hoeveel eetbaar voedsel u dagelijks weggooit. De app houdt deze cijfers nauwkeurig bij en geeft u zo een handig overzicht van hoeveel voedsel u op week- of maandbasis verliest. Hoeveel u weggooit, bepaalt in de app welk profiel u ‘op uw bord’ krijgt. Is uw bord van karton en kan u nog wat anti-verspiltips gebruiken? Of hebt u het gouden bord en gaat er bij u niets verloren?

Plan-eet is dan ook meer dan een app die ons bewust maakt van voedselverspilling, maar eentje die een handige leidraad zal worden om bewuster met voeding om te gaan. Want dat is goed voor onze portemonnee. En nog beter voor de planeet.

Gepubliceerd op woensdag 28 september 2022
Nieuwsoverzicht