naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Nieuwe en betere geluidsschermen langs E40 in Bertem

De werken van het Agentschap Wegen en Verkeer langs de E40 in Bertem zitten er bijna op. De afgelopen weken werd al 500 meter nieuwe geluidsschermen geplaatst. Tot half oktober werkt de aannemer de schermen nog af ter hoogte van het woonzorgcentrum. Er staan nu meer en hogere schermen.

Bertemnaren beschermen tegen geluidshinder

De geluidsschermen langs de E40 richting Brussel in Bertem waren aan vernieuwing toe. De aannemer heeft alle oude schermen vervangen door nieuwe exemplaren. Uit metingen bleek bovendien dat extra en hogere geluidsschermen meer geluid van de snelweg zouden tegenhouden. De nieuwe schermen zijn tussen 3,5 en 5 meter hoog, anderhalve meter hoger dan vroeger. Ze reiken ook tot aan de oprit van de E40 naar de E314, zo’n 300 meter verder dan voor de werken.

Signalisatie grotendeels weg

De aannemer voerde vrijdag 30 september de laatste werken uit aan de kant van de snelweg. De meeste signalisatie is ondertussen verdwenen op de E40. De werken hebben ongeveer 2 maanden geduurd, sinds begin augustus. Tijdens de werken reed het verkeer op de snelweg over versmalde rijstroken. Om de nieuwe schermen te plaatsen, moest de aannemer bomen rooien op de schuine helling naast de E40. In het najaar van 2022 of voorjaar van 2023 komen er op de hellingen nog aanplantingen rondom de geluidsschermen. De gerooide bomen worden gecompenseerd door extra bomen langs de E40. De compensatie gebeurt in samenspraak met het Agentschap Natuur en Bos. 

Investering van 1,2 miljoen

De geluidsschermen werden deels gefinancierd door de Vlaamse overheid, deels door de gemeente Bertem. Bertem betaalt ongeveer 150 000 euro, de Vlaamse overheid neemt ruim 1 miljoen euro voor haar rekening.

Meer info

wegenenverkeer.be/bertem

Gepubliceerd op maandag 03 oktober 2022
Nieuwsoverzicht