naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

EcoWerf past vanaf 2023 tarieven huisvuilophaling en recyclageparken aan

EcoWerf past vanaf 2023, in overleg met het lokaal bestuur Bertem, de tarieven voor een aantal afvalsoorten aan. Deze tarieven zijn sinds 2020 niet meer gewijzigd. EcoWerf kent echter ook stijgende kosten zoals personeel-, brandstof- en onderhoudskosten waardoor de afvalinzameling duurder wordt.

Het intergemeentelijk bedrijf EcoWerf voert, in opdracht van het lokaal bestuur, het afvalbeleid uit. Naast de afvalophaling aan huis, op de recyclageparken en de glasbollen, baat EcoWerf ook 24 recyclageparken uit. Een deel van de kosten voor de afvalophaling aan huis (10 % van de kosten) en op de recyclageparken (70 % van de kosten) betaalt het lokaal bestuur, het andere deel betalen onze inwoners.

Nieuwe tarieven gft, huisvuil en grofvuil – verlaging gebruiksrecht

De afvalophaling van gft en huisvuil in containers verhoogt met 2 eurocent per kilogram. Voor huisvuil betekent dat een aanpassing van 0,28 naar 0,30 euro en voor gft van 0,18 naar 0,20 euro per kilogram. Voor de aanbieding van de huisvuilcontainer (40L en 120L) betaalt u vanaf 2023 0,63 euro.

Het gebruiksrecht van de gft- en huisvuilcontainers daalt dan weer met 16 eurocent per maand, hiervoor betaalt u vanaf 2023 0,68 euro.

Het komt er dus op neer dat het gebruik van een huisvuil en/of gft-container goedkoper wordt en het afval zelf duurder wordt. Op deze manier wordt het principe ‘wie sorteert, wordt beloond’ nog meer gestimuleerd. 

Op het recyclagepark betaalt u enkel wat meer voor grofvuil, 8 euro per begonnen 0,5m³. Het tarief van de andere afvalsoorten blijft ongewijzigd.

Alle tarieven op de website van EcoWerf. 

Wie goed sorteert, betaalt minder

Goed sorteren is niet enkel goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Sorteert u correct dan betaalt u heel wat minder voor uw afval. Maar sorteren gaat verder dan enkel uw afval in de juiste vuilnisbak gooien. Denk bijvoorbeeld vooraf na of u wel iets nieuw moeten kopen, wat u nog kan doen met etensrestjes en of u niet zelf uw tuinafval kan verwerken. Op https://www.ecowerf.be/minder-afval krijgt u heel wat tips om flink te besparen op uw afvalfactuur.

Gepubliceerd op dinsdag 20 december 2022
Nieuwsoverzicht