naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Nieuw waterproductiecentrum in Bertem voorziet 100.000 gezinnen van zachter drinkwater

Een gloednieuw waterproductiecentrum aan het op- en afrittencomplex in Bertem zal zo'n 100.000 huishoudens van zachter drinkwater voorzien. Om de leveringszekerheid van het drinkwater te garanderen, plant De Watergroep ook een grondige renovatie van de waterreservoirs in Meerbeek.

De waterreservoirs in Meerbeek (Kortenberg) hebben een cruciale ligging en bevinden zich aan één van de belangrijkste waterknooppunten in Vlaanderen. Van hieruit vertrekt 58% van het drinkwater dat De Watergroep levert aan haar klanten in Vlaams-Brabant. In de waterreservoirs wordt in totaal 51.000 m³ drinkwater gestockeerd om pieken in het waterverbruik op te vangen en de nodige waterleveringszekerheid te kunnen garanderen.

De investeringen zijn noodzakelijk om de drinkwatervoorziening aan te passen aan de bevolkingsgroei en de effecten van klimaatverandering. Het nieuwe waterproductiecentrum met onthardingsinstallatie krijgt een plaats op het terrein van het Agentschap Wegen en Verkeer aan het op- en afrittencomplex in Bertem. En dat is goed nieuws voor zo’n 100.000 huishoudens in Vlaams-Brabant, zij mogen vanaf 2028 zachter water verwachten.

Het waterproductiecentrum krijgt een plaats op het terrein van de federale wegpolitie langs de E40. Strategisch gezien de meest aangewezen locatie. Het is een zone van openbaar nut en het gebouw wordt volledig ingepast in de omgeving. De oude site van De Watergroep in Leefdaal krijgt een nieuwe bestemming. Samen met de inwoners van Bertem wordt op zoek gegaan naar een gepaste invulling.

Zachter drinkwater

De klimaatverandering zet een grote druk op de vraag en het aanbod van het drinkwater. Om ook in de toekomst kwaliteitsvol drinkwater te garanderen, blijft De Watergroep werken aan duurzaam en innovatief waterbeheer. Met de komst van het waterproductiecentrum met onthardingsinstallatie speelt De Watergroep in op de verwachtingen van haar klanten. Bovendien heeft zachter drinkwater een positieve invloed op het milieu. Er is bijvoorbeeld minder wasmiddel nodig en toestellen verbruiken minder energie.

Hard water wordt voornamelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van stoffen die onontbeerlijk zijn voor ons lichaam: calcium en magnesium. Hard water is dus perfect drinkwater. Vooral wanneer hard water verwarmd wordt of wanneer hard water in contact komt met lucht, bijvoorbeeld via de douchekop of aan de kraan, kan dit kalkafzetting veroorzaken. De komst van het nieuwe waterproductiecentrum zal dus meer comfort geven.

Infomarkt

De Watergroep en de gemeente Bertem organiseren een infomarkt waar u alle informatie over de projecten krijgt. U kan er ook de toekomstbeelden bekijken en kan er terecht met al uw vragen en suggesties.

U bent welkom op maandag 13 februari in de voetbalkantine van VC Bertem-Leefdaal, Dorpstraat 257 in Leefdaal van 19 tot 21 uur.

Gepubliceerd op donderdag 26 januari 2023
Nieuwsoverzicht
logo De Watergroep

Lees meer artikels over

Deel deze pagina