naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Wat doen als u last heeft van ratten en muizen?

Mogelijk gebruikte u al eens rodenticiden: de producten waarmee men muizen, ratten en andere knaagdieren bestrijdt. Het gebruik ervan is soms noodzakelijk, maar de producten kunnen risico’s inhouden voor mensen, andere dieren en het milieu. Daarom gelden er ook strenge regels voor het gebruik ervan.

Sommige rodenticiden vallen onder de biociden van het gesloten circuit. Dat wil zeggen dat u ze niet zomaar kan verkrijgen omdat ze schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Het gebruik ervan wordt nationaal gereguleerd door het Koninklijk Besluit van 4 april 2019.

Biociden van het gesloten circuit mogen niet langer op de particuliere markt verkocht worden. Professionals die rodenticiden en andere biociden van het gesloten circuit willen gebruiken, moeten zich elk jaar opnieuw vóór 31 december registreren bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Wat kan u doen?

Heeft u last van ongedierte in uw huis of tuin? Grijp dan niet onmiddellijk naar chemische bestrijdingsmiddelen. Die middelen zijn vaak schadelijk voor uw gezondheid en de omgeving.

 • Denkt u dat de ratten aangetrokken worden door vuilnis in de omgeving?
  Neem contact op met de milieudienst van onze gemeente: omgeving@bertem.be
 • Denkt u dat de ratten afkomstig zijn van een waterloop in de buurt?
  Neem contact op met de beheerder van de waterloop via infopuntwater@vlaamsbrabant.be of tel. 016 26 75 02.
 • Zitten de dieren langs een gewestweg?
  Dan kan u contact opnemen met het Agentschap Wegen en Verkeer: wegen.vlaamsbrabant@mow.vlaanderen.be of tel. 016 66 57 50.
 • Zitten de dieren in uw woning, eigen tuin of op uw privéterrein?
  Zorg er dan voor dat voedselvoorraden goed afgesloten zijn en maak de openingen dicht die de ratten gebruiken als ingang naar het gebouw.
Gepubliceerd op vrijdag 08 september 2023
Nieuwsoverzicht
Ratten en muizen

Openingsuren & contact

Omgeving

Recyclagepark

adres
Baanakkerweg3060 Bertem
Tel. tel.
0800 97 097

Deel deze pagina