Zorgwonen en levensaanpasbaar wonen: langer thuis met goede zorg
Als u bouwt of verbouwt is het interessant om na te denken over het gebruik van uw woning op lange termijn. Zorg voor een ontwerp dat toelaat dat ruimtes relatief makkelijk van functie kunnen veranderen zodat aanpassingen later geen hoge meerkost vormen. In een vergrijzende maatschappij heeft een woning met meegroeikwaliteiten ook een hogere verkoops- en verhuurwaarde: ze is immers geschikt voor een breder publiek. Bovendien biedt ze veel langer de mogelijkheid om zelfstandig thuis te blijven wonen, in plaats van noodgedwongen te verhuizen op uw oude dag. Levensaanpasbaar wonen is dus toekomstgericht en duurzaam, zowel op economisch, sociaal als ecologisch vlak.
Overweegt u om uw ouders bij u te laten intrekken en hen een eigen woonplek te geven? Heeft u zelf zorg nodig en wilt u graag iemand laten inwonen die u kan verzorgen? Dan kan zorgwonen een oplossing zijn.
Bij zorgwonen richt u in -of bij een bestaande woning richt u een kleinere wooneenheid in- om voor iemand te zorgen (maximaal twee 65-plussers of zorgbehoevende personen). Dit hoeft geen familie te zijn. Het omgekeerde kan ook: een zorgverlener gaat inwonen bij oudere of zorgbehoevende personen. Ook een huurwoning kan in aanmerking komen als zorgwoning, op voorwaarde dat de eigenaar hiervoor goedkeuring geeft. Bij zorgwonen behoudt u bovendien uw sociale uitkeringen of sociale voordelen omdat zorgverlener en zorgbehoevende elk hun eigen fiscaal statuut behouden.
Meer informatie over levensaanpasbaar wonen, zorgwonen en verbouwleningen en –premies: het WoonEnergieloket Bertem. Je kan een afspraak maken op 0498 17 32 98, woonenergieloket.bertem@igo.be of via www.bertem.be/woonloket
Infoavond zorgwonen en levensaanpasbaar wonen
Wanneer? Woensdag 27 september 2023 van 19 tot 21 uur
Waar? Gemeenschapscentrum Vlieg-in, Vlieguit 6, 3061 Leefdaal
Inschrijven? Via het WoonEnergieloket.